Kuinka kauan kosmetiikka säilyy käyttökelpoisena?

Tiedätkö, kauanko kasvovoide, peitepuikko ja muut kosmetiikkatuotteet kestävät avattuina? Oikea vastaus ei ole "ikuisesti".

Naisen käsi, värivoiteen valinta

VÄRIVOIDE – kestää avattuna 12–24 kuukautta.

© iStock

Jos kylpyhuoneen kaapit tursuavat purkkia ja purnukkaa, jotka ovat olleet siellä ”aina”, olisi ehkä jo aika siivota niistä ainakin osa pois.

Ehostus- ja ihonhoitotuotteetkaan eivät näet ole ikuisia. Ajan mittaan niissä voi alkaa kasvaa bakteereja ja homeita, joiden vuoksi vanhat tuotteet voivat jopa aiheuttaa iho- ja silmätulehduksia.

Kosmetiikkatuotteissa käytetään kahta erilaista säilyvyyssymbolia, joista toinen kuvaa tiimalasia ja toinen avattua purkkia.

Tiimalasi löytyy tuotteista, joiden säilyvyys on alle 30 kuukautta, ja sen yhteydessä ilmoitetaan ”Parasta käytettynä ennen” -kuukausi tai -päivämäärä. Siihen asti voi siis varsin levollisin mielin luottaa voiteen, huulikiillon tai minkä tahansa tuotteen olevan turvallinen ja tehoavan halutusti.

Avatun purkin symboli puolestaan löytyy yli 30 kuukautta kestävistä tuotteista, ja siinä tai sen vieressä ilmoitetaan, kuinka kauan tuote säilyy käyttökelpoisena avaamisen jälkeen. Se ilmaistaaan kuukausina (voidaan lyhentää M). Aivan kaikissa tuotteissa merkinnät eivät ole pakollisia. Tämä koskee esimerkiksi runsaasti alkoholia sisältäviä tuotteita, kuten hajuvesiä, sekä tuotteita, jotka säilyvät käytettäessäkin ilmatiiviisti esimerkiksi suihkepullossa.

SÄILYVYYS AVATTUNA

VÄRIVOIDE

Värivoide

12–24 kuukautta

Värivoide kestää melko pitkään, sillä tuubissa olevaa tuotetta ei kosketa suoraan käytön aikana. Muista kuitenkin pestä voiteen levittämiseen käyttämäsi sieni säännöllisesti.

HUULIPUNA

Huulipuna

Noin 24 kuukautta

Jos huulipunan pinta kuivuu tai väri muuttuu, huulipunan päästä voi leikata pätkän pois. Uusi pinta kannattaa leikata myös sairastamisen jälkeen.

PEITEPUIKKO

Peitepuikko

6–12 kuukautta

Peitepuikon ja värivoiteen välillä ei ole suurta eroa, mutta peitepuikon säilyvyyttä lyhentää se, että sitä käytetään suoraan iholle.

KASVOVOIDE

Kasvovoide

12–24 kuukautta

Purkissa myytävän voiteen säilyvyyttä voi pidentää ottamalla voidetta sormien sijaan pienellä lastalla. Tuubiin pakatut voiteet säilyvät yleensä pidempään.

Puuteri

Puuteri

12–36 kuukautta

Puuteri säilyy pitkään, koska siinä ei ole vettä. Muista kuitenkin puhdistaa tai vaihtaa huisku tai vippa säännöllisesti.

RIPSIVÄRI

Ripsiväri

3–6 kuukautta

Ripsiväriä ei pidä käyttää pitkään, koska se sisältää vettä, mikä lyhentää aina tuotteiden käyttöikää, ja koska se on suorassa kosketuksissa silmiin.

Lähde: A.-D. Mathiesen, elintarviketieteiden maisteri ja Danish Beauty Award -kilpailusta vastaava johtaja

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 6/2022.