Lomamatkan paras osuus voi yllättää

Jos kuvittelit, että parasta lomareissussa on mojiton siemailu matkakohteessa, luvassa on yllätys.

Nainen syö vesimelonia aurinkohattu päässä

On ihanaa mutustella vesimelonia rannalla, mutta yllättäen se ei ole välttämättä loman kohokohta.

© iStock

Loman huippuhetket koetaan nimittäin jo ennen varsinaista matkaa. Hollantilaisessa tutkimuksessa haastateltiin yli 1 500:aa ihmistä ja tarkasteltiin, mihin loman vaiheeseen yhdistyy voimakkain onnellisuuden tunne. Tutkimuksessa kartoitettiin lomailijoiden onnellisuutta ennen ja jälkeen loman sekä vertailtiin tuloksia sellaisten ihmisten vastauksiin, jotka eivät lomailleet.

Tutkimuksessa tehtiin yllättävä havainto siitä, että ihmisten onnellisuus ei lisääntynyt mainittavasti lomareissun aikana tai loman jälkeen. Matelevat autojonot, sateinen sää ja tungettelevat katukaupustelijat latistavat hetkessä letkeän lomatunnelman.

Sen sijaan ennen matkaa ilmassa väreilee innostunut odotus, joka nostaa mielialaa. Pelkkä ajatus sorvin äärestä vapautumisesta saa ilon kuplimaan sielussa.

Ota kaikki irti lomasta

Jos haaveilee tänä vuonna mahdollisimman palkitsevasta lomareissusta, voi alkaa virittäytyä lomatunnelmaan vaikka välittömästi. Kannattaa hehkuttaa lomasuunnitelmiaan kaikille tutuille, lueskella matkaoppaita ja pohtia, mitä lomalla aikoo tehdä ja kenen kanssa. Näin pää täyttyy kutkuttavista mielikuvista, joissa loikoillaan riippumatossa, mutustellaan vesimelonia ja siemaillaan roséviiniä.

Varteenotettava vaihtoehto on myös pitää kertyneet lomat lyhyissä pätkissä pitkin vuotta yhden pitkän vapaan sijaan, jolloin jokainen pieni hengähdystauko työstä tuo iloa elämään.

Lähde: Applied Research in Quality of Life