Ehkäise luukatoa D-vitamiinilla ja kalalla

Jos elimistö ei saa riittävästi D-vitamiinia, kalsium ei vahvista luustoa.

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. Aurinkovitamiinin saannista tulee huolehtia erityisesti myös pimeänä vuodenaikana.

D-vitamiinin tehtävä kalsiumin imeytymisessä on ensiarvoisen tärkeä. Vaikka kalsiumia saisi yllin kyllin, se ei lujita luustoa, ellei elimistössä saa tarpeeksi D-vitamiinia. D-vitamiinin tärkeimmät lähteet ovat auringonvalo ja rasvainen kala.

Valitettavasti aurinko paistaa meidän leveysasteillamme puolet vuodesta niin matalalta, ettei sen paiste riitä käynnistämään D-vitamiinin tuotantoa ihossa. Harva myös syö kalaa edes viikoittain. Esimerkiksi lohen, silakan, makrillin ja sillin syömisen lisääminen auttaisi tuntuvasti torjumaan D-vitamiinin puutosta. Saman asian ajaa yksi teelusikallinen kalanmaksaöljyä päivässä.

LUE MYÖS: Saatko riittävästi seleeniä?

Mistä saadaan

D-vitamiinia saadaan rasvaisesta kalasta, kalan mädistä, kalanmaksaöljystä, maitotuotteista, karitsan- ja vasikanlihasta ja avokadosta. Lisäksi iho pystyy valmistamaan D-vitamiinia kesäauringon vaikutuksesta.

Paljonko tarvitaan

D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on alle 60-vuotiailla 7,5 ja yli 60-vuotiailla 10 mikrogrammaa päivässä. Uusimpien tutkimusten mukaan riittävä saanti olisi 15–24 mikrogrammaa vuorokaudessa, minkä saisi syömällä 120 g lohta päivässä. Turvallisen vurokausiannoksen yläraja on 50 mikrogrammaa vuorokaudessa.

LUE MYÖS: Mäti on kaunista ja hyvää

Hyvinvointia koko kesäksi KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Juostessa kuunneltava juoksuohjelma
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

Juuri nyt voit saada KUNTO PLUSsan kaikki palvelut käyttöösi koko kesäksi vain 8,95 eurolla!

TARJOUS: 3 kk 8,95 €


Newsletter background