Ehkäise luukatoa D-vitamiinilla ja kalalla

Jos elimistö ei saa riittävästi D-vitamiinia, kalsium ei vahvista luustoa.

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. Aurinkovitamiinin saannista tulee huolehtia erityisesti myös pimeänä vuodenaikana.

D-vitamiinin tehtävä kalsiumin imeytymisessä on ensiarvoisen tärkeä. Vaikka kalsiumia saisi yllin kyllin, se ei lujita luustoa, ellei elimistössä saa tarpeeksi D-vitamiinia. D-vitamiinin tärkeimmät lähteet ovat auringonvalo ja rasvainen kala.

Valitettavasti aurinko paistaa meidän leveysasteillamme puolet vuodesta niin matalalta, ettei sen paiste riitä käynnistämään D-vitamiinin tuotantoa ihossa. Harva myös syö kalaa edes viikoittain. Esimerkiksi lohen, silakan, makrillin ja sillin syömisen lisääminen auttaisi tuntuvasti torjumaan D-vitamiinin puutosta. Saman asian ajaa yksi teelusikallinen kalanmaksaöljyä päivässä.

LUE MYÖS: Saatko riittävästi seleeniä?

Mistä saadaan

D-vitamiinia saadaan rasvaisesta kalasta, kalan mädistä, kalanmaksaöljystä, maitotuotteista, karitsan- ja vasikanlihasta ja avokadosta. Lisäksi iho pystyy valmistamaan D-vitamiinia kesäauringon vaikutuksesta.

Paljonko tarvitaan

D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on alle 60-vuotiailla 7,5 ja yli 60-vuotiailla 10 mikrogrammaa päivässä. Uusimpien tutkimusten mukaan riittävä saanti olisi 15–24 mikrogrammaa vuorokaudessa, minkä saisi syömällä 120 g lohta päivässä. Turvallisen vurokausiannoksen yläraja on 50 mikrogrammaa vuorokaudessa.

LUE MYÖS: Mäti on kaunista ja hyvää