Aamu- vai illanvirkku? Näin vuorokausirytmi voi vaikuttaa ruokailutottumuksiisi
Suomalaistutkimus osoittaa, että vuorokausirytmillä on myös yhteys siihen, mitä ja milloin syödään.
Suomalaistutkimus osoittaa, että vuorokausirytmillä on myös yhteys siihen, mitä ja milloin syödään.
Aamu- tai illanvirkkuus ei vaikuta vain siihen, kopsahtaako pää tyynyyn jo ennen iltauutisia vai ovatko varhaiset aamut yhtä kidutusta. Vuorokausirytmillä on suomalaistutkimuksen mukaan yhteys myös ruokailutottumuksiin.
Tutkijat analysoivat lähes 2 000 naisen ja miehen vuorokausirytmin vaikutusta heidän syömistottumuksiinsa, ja aamu- ja illanvirkkujen välillä havaittiin selviä eroja sekä ruuan kokonaisenergian että eri ravintoaineiden saannissa ja ajoituksessa.
Illanvirkut söivät iltaisin enemmän (tämä ei ehkä vielä yllätä), mutta lisäksi he söivät enemmän sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa ja toisaalta vähemmän proteiinia kuin aamuvirkut.
Viikonloppuisin illanvirkut söivät arkeakin epäsäännöllisemmin ja useammin kuin aamuvirkut. Iltaihmiset myös nukkuivat huonommin ja liikkuivat vähemmän.
Yksi selitys illanvirkkujen ruokailutottumuksille voi olla se, että heillä aamiainen jää helpommin väliin, jolloin syöminen on iltapainotteisempaa.
Illanvirkkuuteen usein liittyvä univaje sekä epäterveelliset ruokailutottumukset lisäävät terveysriskejä entisestään, ja illanvirkuilla on todettukin esimerkiksi kohonnut kakkostyypin diabeteksen ja masennuksen riski. Vuorokausirytmiään ja elämäntapojaan voi onneksi muuttaa, ja vaikutukset voivat tuntua olossa piankin.
Lähde: THL