8 tapaa nauttia metsästä

Jokaisen suomalaisen yhteinen takapiha – metsä – tarjoaa paljon muutakin kuin aurinkoisia kesäisiä kävelyretkiä. Kerromme luonto-ohjaajan vinkit metsässä käyskentelijän kokeiltavaksi.

Nainen poimii kasveja metsässä

METSÄSSÄ MIELI RAUHOITTUU – Lähde kävelylle metsään ja anna huomion kiinnittyä luonnon pieniin yksityiskohtiin.

© iStock

Pian pääsee keräämään villivihanneksia, joista syntyy terveellisiä herkkuja. Alta löydät myös muita vinkkejä metsään, ja lisäksi saat herkullisen nokkossuolan ohjeen.

Metsästä voi nauttia eri tavoin

Seuraa kevättä

Talven jälkeen metsä herää eloon monin tavoin. Leiki etsivää ja seuraa kevään merkkejä lumien sulamisesta ja muuttolintujen saapumisesta aina sini- ja valkovuokkojen kukintaan.

Rauhoitu

Etsi rauhallinen paikka ja istahda kannon nokkaan tai kiven päälle 3–4 minuutiksi. Sulje silmät. Älä tee mitään, ole vain ihan paikallasi ja tunne luonnon rauha.

Unohda kuulokkeet

Tuulen suhina, lintujen viserrys ja oravien rapina puun rungoilla – jätä kuulokkeet kotiin ja kuuntele, mitä luonnon lempeillä äänillä on sinulle kerrottavana.

Katsele lintuja

Varsinkin keväisin metsässä voi nähdä monenlaisia lintuja niin oksistossa kuin varvikossakin. Ota kiikarit mukaan.

Etsi eläinten jälkiä

Lumihangesta tai märästä maasta on hauska etsiä eläinten jälkiä. Onko lähistöltä kulkenut hirvi, hiiri tai kettu?

Ota kiikarit mukaan

Useimpien eläinten soidinaika on keväisin, ja se voi olla komeaa nähtävää, jos osuu onnekkaasti kohdalle. Liian lähelle ei pidä mennä, jotta ei ole häiriöksi, mutta kiikarit auttavat katsojaa.

Älä pelkää pimeää

Muista, että metsä elää ympäri vuorokauden. Lähde vaihteeksi liikkeelle hämärällä, kun päivä vaihtuu illaksi. Jos olet onnekas, saatat kohdata metsän eläimiä, kuten vaikkapa ketun tai pöllön, jotka liikkuvat hämärissä.

Nokkossuola

Nuorista nokkosista syntyy herkullista nokkossuolaa tai pestoa. Muitakin villiyrttejä kannattaa kokeilla!

Nokkossuola

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 1 dl karkeaa suolaa
  • 1 suuri kourallinen nokkosen lehtiä

Valmistus

  • Huuhdo ja kuivaa nokkoset huolellisesti.
  • Surauta suola ja nokkoset tehosekoittimessa.
  • Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle.
  • Kuivata pari kertaa käännellen 50-asteisessa uunissa 1–1½ tuntia.
  • Jäähdytä ja kaada lasipurkkiin. Käytä esimerkiksi lihan kanssa.

Asiantuntija: luonto-ohjaaja C. L. Olesen

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 6/2022.