7 vinkkiä viluiselle

Kädet ja jalat palelevat erityiset helposti, koska elimistö säästää ääreisverenkierrossa, kun se haluaa varmistaa elinten verenkierron. Näillä neuvoilla saat myös sormet ja varpaat lämpimiksi.

1. Villaa ylle

Villa on viisas valinta viluisella, koska se sitoo kosteutta iholta ja pitää ihon kuivana. Lisäksi villan säikeissä on kylmää tehokkaasti eristävää ilmaa enemmän kuin muissa materiaaleissa. Kun villan sisältämä ilma lämpiää, se pitää kehon lämpimänä, jolloin ääreisosiinkin riittää verenkiertoa.

Pakkasella ulkoillessa kannattaa valita kintaat tai edes lapaset sormikkaiden sijasta. Kinnas suojaa paitsi pakkaselta myös tuulelta, ja kintaissa ja lapasissa sormet ovat "samassa pussissa" ja lämmittävät toisiaan - varsinkin, kun pistät peukalonkin samaan sormien kanssa.

Jos joudut ottamaan rukkaset pois esimerkiksi kameraa tai puhelinta käyttääksesi tms., kynsikkäät (sormettomat käsineet), ranteenlämmittimet tai oikein pitkähihainen villapusero on hyvä. Kämmenten verisuonet ovat pinnassa, minkä vuoksi käsistä karkaa yllättävän paljon lämpöä.

LUE MYÖS: Miksi kannattaa valita villainen lämpökerrasto

2. Lämpöä tulisesta mausta

Kylmällä maistuu mausteinen ruoka ja tulinen chili lämmittää oikeasti! Chilille tulisuuden antava kapsaisiini sitoutuu hermoston lämpöreseptoreihin, jolloin chiliä syöneen tulee tunne, että on kuuma. Lisäksi chilin kapsaisiini jopa innostaa lihassolut tuottamaan lämpöä.

Turhaan ei puhuta tulisesta ruuasta - chilissä on todellakin sisäistä tulta.

3. Vauhtia viluisiin jäseniin

Veri pitää saada kiertämään! Kun on paikallaan, tulee vilu melkein missä vain. Siksi sohvallakin haluaa käpertyä viltin alle!

Jos sisällä on kylmä, älä ensimmäisenä hae villatakkia, vaan pyöritä käsivarsia ja nostele jalkoja, tvistaile ja pompi paikallaan. Tee erilaisia jalkakyykkyjä, tee sarjoja kahvakuulalla. Ota paino käteen ja tee hauiskääntöjä. Keho lämpiää ja bonuksena kulutat energiaa ja treenaat lihaksia.

Lihakset tuottavat lämpöä, joten vilukissan kannattaa panostaa lihastreeniin. Miehet palelevat yleensä vähemmän kuin naiset juuri siitä syystä, että miehillä on suhteessa enemmän lihasmassaa kuin naisilla.

4. Ota rennosti

Stressaaminen lisää adrenaliininaritystä ja tekee hengityksestä pinnallisen. Molemmat vähentävät ääreisverenkiertoa, jolloin kädet ja jalat alkavat palella.

Hengitä syvään ja rentodu, niin lämpenet. Sama tapahtuu silloin, kun menet viluisena nukkumaan, jos huone pysyy saman lämpöisenä, myöhemmin herätessä sinun on lämmin, vaikka olet vain nukkunut.

Kylmässä ulkoillessa kannattaa myös kävellä mahdollisimman rennosti, niin ei saa lihaksiaan kipeäksi.

5. Nestehukka saa palelemaan

Kylmälläkin pitää huolehtia, että elimistö ei kuivu. Jos elimistö kärsii nestehukasta, se säästää ääreisverenkierrossa, jolloin käsiin ja jalkoihin tulee kylmä. Kylmällä ei tule niin herkästi jano, joten nestehukkaa ei tahdo huomata ennen kuin tultua kylmästä sisälle lämpimään onkin ankara jano. Vaikkei olisi jano, nestehukasta kielii se, jos virtsa on tumman keltaista.

Aja nestehukka tiehensä kuumalla juomalla, jossa ei ole kofeiinia. Runsas kofeiini voi saada verisuonet supistumaan jolloin käsiä ja jalkoja palelee taas. Yrttiteet ja haudukkeet ovat loistavia lämmittäjiä.

6. Rautaa ja B:tä ravintoon

Raudanpuutos tekee viluiseksi. Alhainen hemoglobiini vaikuttaa veren kykyyn kuljettaa happea. Huolehtimalla raudan ja B12-vitamiinin saannista varmistat, että hemoglobiini pysyy korkealla ja lihasten lämmöntuotanto kunnossa. Hyviä raudanlähteitä ovat liha, sisäelimet, kala ja äyriäiset. B12-vitamiinia tarvitaan raudan imeytymiseen.

7. Merkki sairaudesta?

Jos aina vain palelee, vaikka tekisit mitä, kannattaa varmistaa, että terveys on reilassa. Kilpirauhasen vajaatoiminta ei suinkaan aina aiheuta lihomista vaan monilla se oirehtii jatkuvana palelemisena. Jos kilpirauhanen ei toimi, sen säätelemät elintoiminnot ovat järkiään säästöliekillä.

Jos sormet ja varpaat menevät kylmästä aivan vitivalkoiseksi, ongelma on valkosormisuus eli Raynaudin ilmiö. Valkosormisuutta voidaan lievittää reseptilääkkeillä, muun muassa kalsiumkanavan salpaajilla ja tupakointi kannattaa lopettaa, sillä se huonontaa ääreisverenkiertoa.