5 asiaa, jotka kehonkoostumusanalyysi voi paljastaa terveydestäsi

Pelkkä vaa'an lukema ei kerro paljoakaan terveydestäsi – hyvinvointi koostuu monista tekijöistä. Jos haluat tietoa terveydestäsi pintaa syvemmältä, kannattaa perehtyä myös muihin, helposti mitattaviin kehon ominaisuuksiin.

terveen elämäntavan tekijöitä

OLETKO KARTALLA TERVEYDESTÄSI? Annatko elimistöllesi sitä, mitä se tarvitsee voidakseen hyvin? Lue, mitkä kätevästi mitattavat tekijät voivat kertoa tärkeää tietoa terveydentilasta.

Vaikka vatsa näyttäisikin ulospäin litteältä, ihon alla sisäelinten ympärille voi olla kertynyt liikaa haitallista rasvaa. Ruoansulatusongelmat voivat puolestaan johtua kehon liian vähäisestä nestepitoisuudesta, ja energiankulutus voi käydä turhan hitaalla jojo-laihduttamisen jäljiltä. Nämä kaikki vaikuttavat haitallisesti kehoosi ja hyvinvointiisi – eikä pelkkä paino tai painoindeksi kerro tällaisista pinnan alla piilevistä haitoista välttämättä vielä mitään. Toisaalta terveys voi olla mainiosti reilassa, vaikka lantiolla olisikin vähän ylimääräistä.

Kehonkoostumusanalyysi voi paljastaa, paljonko kehossa on esimerkiksi rasvaa ja lihasta, sekä antaa osviittaa siitä, onko elimistöllä parhaat edellytykset voida hyvin. Kerromme seuraavassa lisää terveyden kannalta tärkeistä mittaustiedoista.

Onko keskivartalon rasva vaarallista?
Kenelläpä ei olisi keskivartalossa hieman pehmeyttä, mutta siitä ei voi vielä päätellä paljoa. Asiantuntijoiden mukaan nimittäin nimenomaan monilla päälle päin näkymätön, vatsaonteloon sisään piiloutunut rasva voi olla terveydelle haitaksi.
Tällainen sisälmysrasva voi olla suoranainen aikapommi, ja sen vuoksi nykyään onkin alettu kiinnittää huomiota pelkän rasvan määrän sijasta huomiota myös siihen, miten rasva on elimistössä sijoittunut. Sisäelinten väliin kertynyt rasva juontuu yleensä perimän ohella elämäntavoista, muun muassa vähäisestä liikunnasta. Vatsaontelon rasvan vaarallisuus johtuu etenkin siitä, että se erittää haitallisia tulehdusta ylläpitäviä sytokiineja, jotka pääsevät verenkierron mukana esimerkiksi maksaan. Vatsaontelorasva voi vaikuttaa rasva-aineenvaihduntaan ja aiheuttaa insuliiniresistenssiä, jolloin vereen jää liikaa sokeria, mikä puolestaan altistaa kakkostyypin diabetekselle. Onkin tärkeää selvittää rasvan jakautumista kehossa pintaa syvemmältä, jotta vatsaontelossa piilevä rasva ei pääse tekemään tuhojaan terveydelle.

Pidätkö hyvää huolta luistasi?
Luut ovat elävää kudosta, ja niiden hyvinvointiin vaikuttavat paljonkin niin ravitsemus kuin liikunta. Noin 30:sta ikävuodesta alkaen luumassa alkaa vähentyä, mutta omilla elämäntavoilla voi auttaa pitämään luunsa lujina läpi elämän – säännöllinen liikunta, painonhallinta sekä riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia sisältävä ruokavalio voivat auttaa ehkäisemään luukatoa eli osteoporoosia.

Haluaisitko saada pelkkää painolukemaa tarkempaa tietoa kehosi koostumuksesta? Juuri nyt saat 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä sekä kehoanalyysivaa’n, joka antaa kattavaa tietoa muun muassa rasvaprosentista, lihasmassan määrästä ja lepoaineenvaihdunnasta, yhteishintaan 24,90 €. Tutustu tarjoukseen täällä: Näytä tarkemmat tiedot kehoanalyysivaa’asta

Paljonko kehossasi on rasvaa ja lihasta?
Lihakset painavat enemmän kuin rasva, ja sen vuoksi painoindeksi voikin olla korkea, vaikka keho olisi kiinteä ja rasvaprosentti pieni.

Lihasmassan kasvattamiseen on monta hyvää syytä. Lihasmassaa- ja voimaa tarvitaan esimerkiksi toimintakyvyn ylläpitämiseksi ikääntymisen myötä. Lihastreeni onkin sijoitus paitsi nykykuntoon, myös tulevaisuuteen. Riittävän kuormittava treeni sekä riittävästi proteiinia sisältävä ruokavalio auttavat yhdessä lisäämään lihasmassaa ja voimaa.

Jumittaako lepoaineenvaihdunta?
Aineenvaihduntaan vaikuttavat toki myös esimerkiksi ikä ja perimä, mutta sen piristämiseksi voi tehdä paljon itsekin. Lihasmassaa kasvattava treeni on parhaita keinoja vauhdittaa leopaineenvaihduntaa, mutta kaikki liikunta on hyvästä – jätä hissi alakertaan ja kävele portaat, taita työmatkat pyöräillen tai suursiivoa kaikella tarmollasi. Mitä enemmän lihakset joutuvat töihin, sitä enemmän lepoaineenvaihduntakin vilkastuu, jolloin kaloreita kuluu enemmän vaikka vain sohvalla pötkötellen.

Haluaisitko saada pelkkää painolukemaa tarkempaa tietoa kehosi koostumuksesta? Juuri nyt saat 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä sekä kehoanalyysivaa’n, joka antaa kattavaa tietoa muun muassa rasvaprosentista, lihasmassan määrästä ja lepoaineenvaihdunnasta, yhteishintaan 24,90 €. Tutustu tarjoukseen täällä: Näytä tarkemmat tiedot kehoanalyysivaa’asta

Juotko riittävästi?
Kehon painosta noin 60 prosenttia on vettä, jota tarvitaan etenkin kuljettamaan ravintoaineita soluihin ja kuona-aineita soluista pois. Lisäksi vettä tarvitaan nivelten voiteluaineeksi, edistämään ruoansulatusta ja säätelemään kehon lämpötilaa.

Elimistöstä poistuu joka päivä kahdesta kolmeen litraa nestettä, ja reippaasti liikuttaessa nestettä voi poistua tunnissa puolikin litraa tai jopa kokonaisen litran verran. Jos nestettä ei tankata riittävästi, seurauksena voi olla päänsärkyä, ummetusta ja lihaskramppeja. Jo pienikin nestevaje voi vaikuttaa myös merkittävästi suorituskykyyn treenatessa.

Tietoa terveydestä yhdeltä seisomalta

Juuri nyt saat kehonkoostumusvaa'an ja 4 numeroa KUNTO PLUS -lehteä yhteishintaan 24,90 €. Vaaka mittaa kehosta seuraavia tekijöitä:

  • Lihasmassa
  • Rasvaprosentti
  • Nestetasapaino
  • Lepoaineenvaihdunta
  • Luumassa
  • Sisälmysrasva
  • Paino
  • Painoindeksi

Vaaka analysoi kehon koostumuksen ja lähettää tiedot vaakaan liitettävään sovellukseen, jonka avulla voit asettaa tavoitteita ja seurata kehon koostumuksen muutoksia. Vaaka sopii koko perheen käyttöön, sillä siihen voi syöttää enimmillään kahdeksan käyttäjän tiedot.