Suklaasta puhtia spurtteihin

Tummalla suklaalla näyttäisi olevan jälleen uusi terveyshyöty. Ei muuta kuin herkuttelemaan – kohtuudella tosin!

Nainen syö tummaa suklaata

Päivittäiselle suklaa-annokselle ei tarvitse keksiä enää tekosyitä!

© iStock

Äskettäin tehty kyselytutkimus osoitti, että monet naiset ovat mieluummin ilman seksiä kuin suklaata. Suklaanautinnoista ei kuitenkaan tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa, sillä tutkijat ovat todenneet tummalla suklaalla olevan jo aiemmin tunnettujen terveysvaikutusten lisäksi myös mahdollisesti hyötyjä liikkujien suorituskyvylle.

Brittitutkimuksessa todettiin tumman suklaan antavan lisäpuhtia pyöräilijöille. Päivittäin tummaa suklaata saaneet pyöräilijät jaksoivat pidempään ja käyttivät vähemmän happea kuin valkoista suklaata saaneet ja suklaatta jääneet.

Samanlainen vaikutus kuin punajuurella

Suorituskykyä tukevan vaikutuksen takana näyttäisi olevan epikatekiini, joka on kaakaopapujen luontaisesti siältämä ja elimistössä typpioksidin tuotantoa lisäävä antioksidantti.

Suklaan vaikutus on sama kuin monien urheilijoiden suosimalla punajuurella. Typpioksidi laajentaa verisuonia ja tukee lihasten energia-aineenvaihduntaa.

Liika on valitettavasti tässäkin liikaa

Ihanteellisinta suklaa-annostusta ei ole vielä pystytty määrittämään, mutta tutkimuksessa osallistujat saivat 40 grammaa joko tummaa tai vaaleaa suklaata. Hyödyt todettiin nimenomaan tummaa suklaata saaneilla, joten suklaahyllyllä kannattaa valita kaakaopitoisimmista suklaista.

Tumma suklaa sopii hyvin nautittavaksi myös muiden terveellisten herkkujen kanssa, kuten skyrin höysteenä tai dippinä hedelmille.

Lähde: International Society of Sports Nutrition