Viisi hyvää syytä kokeilla piparjuurta

Jos piparjuuri on jäänyt toistaiseksi etäiseksi tuttavuudeksi, kannattaa asia korjata pikimmiten - makunsa lisäksi se voi esimerkiksi auttaa hoikistumaan.

Raastettua piparjuurta kulhossa, taustalla tomaatteja

MIHIN PIPARJUURTA VOI KÄYTTÄÄ? Piparjuuri tuo ruokiin makua ja tehostaa energiankulutusta.

© iStock

Pirteän säpäkkä piparjuuri antaa makua ruokiin, mutta se voi myös tehostaa energiankulutusta ja vastustuskykyä!

1) Hyväksi sydämen hyvinvoinnille

Tutkimusten mukaan piparjuuriraasten syöminen voi laskea sykettä. Piparjuuri sisältää myös runsaasti kaliumia, joka auttaa laskemaan verenpainetta. Sydän siis kiittää pirteän piparjuuren syömisestä!

2) Vastaisku vilustumisoireille

Piparjuurta on käytetty rohtona mm. vilustumisoireisiin ja poskiontelotulehduksiin. A- ja C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta se voi myös tukea vastustuskykyä, joten piparjuuri kannattaa pitää mielessä talviflunssien jyllätessä.

Piparjuuri on erinomainen C-vitamiinin lähde

3) Lisää energiaa

Piparjuuri sisältää runsaasti rautaa, jota tarvitaan hapen kuljetukseen elimistössä. Raudanpuute voi oireilla muun muassa väsymyksenä.

4) Tukea painonhallintaan

Piparjuuri sisältää proteiinia, ja sillä on myös energiankulutusta aktivoivia ominaisuuksia, joten se sopii hyvin painonpudottajan ruokavalioon.

5) Vauhtia ruuansulatukseen

Piparjuuressa on runsaasti kuitua, joka edistää ruuansulatusta - suolistosi kiittää!

Piparjuuren käyttö ruuanlaitossa

Piparjuuri sopii mausteeksi moniin ruokiin antamaan tymäkän pippurista makua. Piparjuuriraaste sopii sinällään voileivän tai tartarpihvin päälle sekä maustamaan höyrytettyjä vihanneksia, perunamuusia tai keittoja. Piparjuurta ei pidä lämmittää, mutta sitä voi lisätä lämpimiin ruokiin ennen tarjoilua.

Näihin piparjuuri sopii erityisen hyvin

  • Käytä piparjuurta antamaan makua esimerkiksi perunamuussiin, kastikkeisiin ja keittoihin tai lisää sitä salaatin tai höyrytettyjen kasvisten päälle.

  • Piparjuuren maku sopii hyvin yhteen happamien makujen kanssa, joten yhdistä se esim. säilöttyihin punajuuriin tai kylmään sitruunakastikkeeseen.

  • Piparjuuri toimii hyvin myös kypsentämättömän lihan seurana. Kokeile vaikka lohitartaria piparjuuren, sitruunan ja omenan kanssa.

Raastettua piparjuurta

PIPARJUURI LÄÄKKEENÄ Piparjuurta käytettiin aiemmin lääkkeenä keripukkia, virtsatietulehdusta ja niveltulehdusta vastaan, koska se sisältää runsaasti C-vitamiinia.

© iStock