Mitä sokeri tekee elimistölle

Sokeria syytetään usein siitä, että se on haitallista elimistölle. Mutta mitä sokerille itse asiassa tapahtuu elimistössä? Kerromme faktatietoa valkoisesta vaarasta.

Nainen pitelee kourallista palasokeria

Tavallisessa valkoisessa sokerissa ei ole vitamiineja, kivennäisaineita tai kuitua, vaan vain niin kutsuttuja tyhjiä kaloreita.

© iStock

Sokeria on useimmissa elintarvikkeissa karkista leivonnaisiin ja virvoitusjuomiin ja säilykkeistä leikkeleisiin ja kastikkeisiin. Makeuttamisen lisäksi sokeri lisää esimerkiksi leivonnaisten rapeutta ja hillojen säilyvyyttä.

Tavallinen valkoinen sokeri eli niin kutsuttu pöytäsokeri saadaan sokeriruo'osta tai sokerijuurikkaasta, ja se sisältää nopeita hiilihydraatteja, jotka imeytyvät elimistössä nopeasti.

Kun syö muutaman palan suklaata tai huuhtoo lounaan alas limsalla, verensokeri nousee nopeasti korkealle ja aivot laukaisevat mielihyvästä kertovia signaaleja, jotka tekevät olon pirteäksi, iloiseksi ja rentoutuneeksi.

Iloa ei kuitenkaan kestä pitkään. Verensokeri syöksyy pian alas, ja olo muuttuu ärtyneeksi ja väsyneeksi ja keskittymiskyky kärsii. Samalla makeanhimo elimistö alkaa jälleen kaivata uutta sokeriannosta olon virkistämiseksi.

LUE MYÖS: Käytä vähemmän sokeria leivonnaisissa

Sokerin hyötyjä - onko niitä?

Periaatteessa pöytäsokerissa ja hedelmissä on samaa sokeria. Erona on se, että hedelmissä on myös vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua, jotka valkoisesta sokerista puuttuvat. Elimistö käsittelee hedelmien sokerin hitaammin, joten verensokeri pysyy vakaampana.

Sokerin sisältämä energia siis pitää huonosti kylläisenä, ja samalla ravitsemuksellisesti köyhät hiilihydraatit voivat vaikuttaa ruokahalun säätelyyn negatiivisesti, mikä voi johtaa ylensyömiseen.

Sadassa grammassa valkoista sokeria on noin 400 kilokaloria, joten se on todella runsasenergiaista. Jos ihminen saa jatkuvasti liikaa sokeria, se voi pahimmillaan johtaa ylipainoon tai kakkostyypin diabetekseen. Samoin maksa voi vaurioitua, koska se ei saa käsiteltyä sokerin sisältämää fruktoosia.

Ovatko aspartaami ja light-juomat vaarallisia? Näin sanovat tutkimukset!

Kuinka paljon sokeria päivässä voi syödä?

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan yhden aterian energiasisällöstä enintään 10 % saa tulla sokerista. Aikuisen naisen kohdalla päivittäisen sokerinsaannin yläraja olisi siis noin 55 grammaa.

Sokerin ongelma on se, että se lymyää elintarvikkeissa monella muullakin nimellä. Kun luet ainesosaluetteloita, kiinnitä huomiota kaikkiin -oosi-loppuisiin aineisiin, kuten dekstroosiin ja glukoosiin. Samoin erilaisten siirappien kanssa on oltava tarkkana.

KUNTO PLUS suosittelee
Saatko liikaa kaloreita päivän mittaan? Halusitpa sitten pudottaa painoasi tai pysyä nykyisessä painossasi, KUNTO PLUS -lehden Fooddiary.fi on ihanteellinen väline ruokavalion ja päivittäisen energiansaannin tarkkailuun.
Kokeile Fooddiary.fi 5 päivää ilmaiseksi