Palmuöljy huolestuttaa pohjoismaalaisia

Yli puolet pohjoismaalaisista kuluttajista on huolissaan elintarvikkeiden koostumuksesta YouGov-tutkimuksen mukaan. Palmuöljy on huolenaiheiden ykkönen.

Nainen tutkii palmuöljyä sisältävää tuotetta kaupassa.

RUOKAOSTOKSET Palmuöljy on halpa raaka-aine, jota löytyy mm. kekseistä, suklaasta, pikanuudeleista, valmisruuista, steariinista ja saippuasta.

© iStock

Tarkistatko sinäkin tuoteselosteesta, sisältääkö ostamasi tuote jotain ainetta, jota haluat välttää?

Kolme viidestä pohjoismaalaisesta kuluttajasta on huolissaan siitä, mitä aineita ruuassa on, osoittaa tuore ruokaa, ilmastoa ja terveyttä käsittelevä YouGov-tutkimus.

Kaikkia pohjoismaalaisia huolestuttava palmuöljy on suurin huolenaihe Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Tanskalaiset sen sijaan ovat eniten huolissaan mahdollisista geenimunnelluista raakaaineista, ja palmuöljy on heidän huolenaihessaan vasta neljäntenä.

Suomalaisia sen sijaan eivät juurikaan huoleta transrasvat, jotka ovat muissa pohjoismaissa eräs suurimmista huolenaiheista.

Palmuöljy on halpaa rasvaa, jota löytyy niin kekseistä, suklaasta kuin valmisruuistakin.

Ilmastotietoisuus kasvanut

Palmuöljystä huolestuminen liittyy viime vuosina kasvaneeseen ilmastotietoisuuteen, koska ilmastolle tärkeitä sademetsiä kaadetaan palmuöljyn viljelyn tieltä.

Suomalaiset ja ruotsalaiset tutkivat tarkkaan myös tiedot keinotekoisista makeutusaineista, ja norjalaiset ja suomalaiset tarkkailevat ruuan sokeripitoisuutta.

Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat pohjoismaalaisista eniten huolissaan elintarvikkeiden sisällöstä (66 %). Norjassa (57 %) ja Tanskassa (49 %) huolestuneita on hiukan vähemmän.