Proteiini painonpudotuksen tukena

Runsas pitkälle jalostettujen hiilihydraattien syöminen kerryttää helposti kiloja. Kun ruokavaliosta karsitaan etenkin nopeita hiilihydraatteja ja korvataan niitä proteiinilla, paino voi pudota kuin itsestään – pysyvin tuloksin.

Grillattua kanaa

Proteiinia painonhallinnan tueksi

Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaisten työikäisten energiaravintoaineiden saanti jakautuu seuraavasti:

Rasva 36 %
Proteiini 17 %
Hiilihydraatit 44 %

Painonpudotuksen kannalta ihanteellinen proteiinin osuus olisi 20–25 prosenttia kokonaisenergiansaannista – eli huomattavasti enemmän, kuin keskivertoruokavaliossa.

Tutkimus on nimittäin osoittanut, että jos muutoin vain vähän rasvaa sisältävässä ruokavaliossa osa hiilihydraateista korvataan proteiinilla, painonpudotus ja myös painonhallinta onnistuvat helpommin. Proteiini antaa enemmän kylläisyyden tunnetta kuin hiilihydraatit, ja se vauhdittaa myös energiankulutusta hieman enemmän.

Olon paremmin kylläisenä pitävän proteiinin ansiosta päivittäin tulee syötyä – huomaamatta – hieman vähemmän, jolloin ruoasta saadaan kokonaisuudessaan myös vähemmän energiaa, ja elimistö alkaa paikata syntynyttä energiavajetta käyttämällä energiaksi rasvavarastojaan.

Proteiini vauhdittaa myös itsessään energiankulutusta enemmän kuin hiilihydraatti, sillä sen sulattaminen on elimistölle työläämpää kuin rasvan tai hiilihydraatin. Proteiini auttaa myös pitämään yllä lihasmassaa, mikä auttaa myös painonhallinnassa – lihas nimittäin kuluttaa enemmään energiaa kuin rasva, ja mitä enemmän lihasta, sitä enemmän keho siis kuluttaa energiaa myös levossa.

Proteiinia saa kaikesta lihasta, ja lihaa syövälle painonpudottajalle vähärasvainen liha onkin oiva proteiininlähde. Proteiinia saadaan myös kalasta ja siipikarjan lihasta. Myös vähärasvaiset maitotuotteet ovat mainio laadukkaan proteiinin lähde.

Kasviperäisistä proteiininlähteistä muun muassa kikherneet, linssit ja kuivatut pavut ovat omaa luokkaansa, ja päivittäiseen ruokavalioon kannattaa sisällyttää myös pähkinöitä, manteleita ja siemeniä.

Kannattaa muistaa, että proteiini toimii painonpudotuksen ja -hallinnan tukena vain, jos sillä korvataan hiilihydraatteja ja rasvaa. Ylimääräinen energia varastoituu kehoon rasvaksi, vaikka se tulisikin proteiinista.

Katso 10 parasta proteiinin lähdettä

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background