Nuku ikkuna auki – ja hoikistu!

Kylmä on painonpudottajan ystävä.

Nainen nukkuu sängyssä

Kylmyys voi auttaa painonpudotuksessa, joten kokeile nukkua ikkuna auki.

© iStock

Voiko helpompaa olla? Avaa ikkuna nukkumaan mennessä ja anna rasvan sulaa pois sillä aikaa, kun nukut! Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta mutta tieto on peräisin luotettavasta lähteestä, nimittäin Oxfordin yliopistosta.

Kylmä aktivoi ruskeaa rasvaa

Oxfordin yliopiston professori Ashley Grossman selittää, että ihmisellä on kehossaan kahdenlaista rasvaa. Valkoista rasvaa kertyy elimistöön, kun saamme enemmän energiaa kuin kulutamme. Ruskeaa rasvaa taas on ihmisellä jo syntyessään, ja se suojaa meitä muun muassa kylmältä.

Kun palelemme, ruskea rasva aktivoituu ja alkaa käyttää energiaa kehon lämmittämiseen. Energia otetaan elimistön valkoisesta rasvasta, jonka määrä siis vähenee samalla, jolloin paino putoaa.

Ikkunan avaaminen iltaisin ei tietenkään ole mikään taikakonsti painonpudotukseen eikä varsinkaan lupa ahmia määrättömästi epäterveellisiä ruokia. Mutta se voi auttaa painonhallinnassa osana aktiivista ja suhteellisen terveellistä arkea.

Tutkijat selvittävät parhaillaan, voiko ruskeaa rasvaa aktivoida muutoin kuin kylmällä. Jos he onnistuvat, käsillä voi olla tehokas lääke ylipainoon ja sen mukanaan tuomiin ongelmiin.