8 vinkkiä energiankulutuksen tehostamiseen

Näillä vinkeillä saat vauhtia energiankulutukseesi.

Nainen katsoo aktiivisuusrannekettaan

1. Liiku vähän enemmän

Liikunta on ehdottomasti tehokkain tapa vaikuttaa aineenvaihduntaan, mutta se ei tarkoita vain tiukkaa treeniä. Elimistösi ryhtyy kuluttamaan energiaa tehokkaammin, kun et päästä aineenvaihduntaasi vaipumaan lepotilaan olemalla pitkiä aikoja kerrallaan paikoillasi. Pidä siis itsesi aina pienessä liikkeessä: kävele portaat, pyöräile työmatkat, käy ulkoiluttamassa koiraa jne.

2. Kasvata lihasmassaa

Mitä enemmän sinulla on lihasmassaa, sitä enemmän aineenvaihdunta kuluttaa energiaa silloinkin, kun et liiku, sillä lihaskudoksen aineenvaihdunta on tehokkaampaa kuin rasvakudoksen. Lihaskuntoharjoittelu on energiankulutuksen kannalta oiva lisä liikuntaohjelmaan, sillä se kasvattaa lihaksia tehokkaasti.

3. Leikittele vauhdilla

Leikittele vauhdilla niin, että sykkeesi nousee ja laskee maaston mukaan. Juokse mäet ylös kovaa vauhtia ja alamäet ja tasamaat rauhalliseen tahtiin tai ota spurtteja vaikka lenkkipolun varrelle osuvien penkkien tai lyhtypylväiden välillä. Tämä on verraten rankka mutta erittäin tehokas tapa saada kalorit kulumaan ja kunto nousuun.

4. Syö oikein treenin jälkeen

Jos tavoitteenasi on laihtua, älä palkitse itseäsi treenin jälkeen karkilla tai suklaalla. Vaikka treeni kuluttaa elimistön sokerivarastoja, ei niitä ole syytä täyttää saman tien uudestaan silkalla sokerilla. Syö mieluummin vaikka banaani tai juo vähän rasvatonta maitoa tai kaakaojuomaa. Se edistää palautumista, ja kun sinulla on oikeat eväät mukana, et sorru ostamaan epäterveellistä naposteltavaa kotimatkalla. Energiankulutus pysyy korkealla vielä tunteja treenauksen jälkeen, kun elimistö palautuu pärjätäkseen taas seuraavalla treenikerralla, joten auta sitä syömällä hyviä ja ravitsevia ruoka-aineita. Jos lykkäät syömistä, varastojen täydennys kestää elimistöltä verraten pitkään, ja silloin myös elimistön palautuminen seuraavaa treeniä varten kestää.

5. Harjoittele monipuolisesti ja vaihtelevasti

Kun treenaat, käytä koko kehoa. Juoksu on hyvä laji, mutta kannattaa viikon mittaan käydä myös esimerkiksi spinning-tunnilla tai kokeilla zumbaa. Treeni vaikuttaa kokonaisvaltaisesti ja tasapainoisesti ja elimistön palautuminen helpottuu, kun käytät vaihtelevasti kaikkia lihaksia.

6. Syö usein mutta vähän kerralla
Monet pitävät itseään nälässä halutessaan pudottaa painoaan, mutta energianpuute saattaa pilata harjoittelun. Syö monia pieniä ruoka-annoksia, jotka sisältävät niukasti proteiinia ja paljon hiilihydraattia. Nyrkkisääntö on, että aktiivisen urheilijan pitäisi saada päivittäin painokiloa kohden 8 grammaa hiilihydraattia ja 0,8–1,2 grammaa proteiinia (jos on fyysisesti erittäin aktiivinen, proteiinisuositus on 1,2–1,5 grammaa painokiloa kohden).

7. Tehosta liikuntaa kilpailemalla

Leikkimielinenkin kilpailu tehostaa liikuntaa ja siten myös energiankulutusta. Harjoittelu on tehokkaampaa, kun treenaat yhden tai useamman ystäväsi kanssa, sillä silloin voitte mitellä keskenänne. Voitte vuorotellen päättää juoksureittienne vaativuustasosta ja lisätä niihin spurtteja.

8. Investoi itseesi liikkumalla

Sen lisäksi että valitset liikuntamuodon, josta nautit ja joka sopii arkeesi parhaiten, ajattele, että liikunta on yksi elämäsi parhaista investoinneista.