Energiankulutuksen 10 käskyä

10 toimivaa vinkkiä energiankulutuksen tehostamiseen.

perjantai 10. kesäkuuta 2016 teksti KUNTO PLUS

1. Liiku vähän enemmän

Liikunta on ehdottomasti tehokkain tapa vaikuttaa aineenvaihduntaan. Elimistösi oppii kuluttamaan energiaa tehokkaammin, kun et päästä aineenvaihdutaasi lepotilaan olemalla pitkiä aikoja kerrallaan paikoillasi. Pidä itsesi liikkeessä: kävele portaat, pyöräile työmatkat, käy ulkoiluttamassa ystävän koiraa jne.

2. Kasvata lihasmassaa

Lihasten aineenvaihdunta kuluttaa energiaa silloinkin, kun et liiku. Mitä enemmän lihasta, sitä enemmän kaloreja kuluu kaiken aikaa. Lihaskuntoharjoittelu on energiankulutuksen kannalta oiva lisä liikuntaohjelmaan, sillä se kasvattaa lihaksia tehokkaasti.

3. Leikittele vauhdilla

Jos noudatat KUNTO PLUSsan juoksu- tai hiihto-ohjelmia, muista leikitellä vauhdilla niin, että sykkeesi nousee ja laskee maaston mukaan. Juokse mäet ylös kovaa vauhtia ja alamäet ja tasamaat rauhalliseen tahtiin. Tämä on verraten rankka, mutta erittäin tehokas tapa saada kalorit kulumaan ja kunto nousuun.

4. Älä syö heti treenin jälkeen

Jos tavoitteenasi on laihtua, älä syö mitään heti harjoittelun jälkeen. Jos sen sijaan haluat palautua mahdollisimman pian seuraavan päivän suoritusta varten, syö heti treenin jälkeen palautumista edistävää ravintoa. Liikunta kuluttaa elimistön sokerivarastoja, mutta koska elimistö säästelee varastojaan viimeiseen saakka, energiankulutus pysyy korkealla vielä tunteja treenauksen jälkeen. Jos varastoja ei täydennetä syömällä, varastojen täydennys kestää elimistöltä verraten pitkään. Sen sijaan että elimistö käyttäisi 12-24 tuntia palautumiseen, varastojen latautumiseen saattaa kulua kaksikin vuorokautta.

5. Jaksota harjoittelu

Pyri harjoittelemaan pienissä erissä, jos sinulla on siihen aikaa ja mahdollisuus. Elimistösi kuluttaa energiaa tavallista tehokkaammin pitkään jokaisen liikuntakerran jälkeen. Mitä useampaan erään jaat päivän liikunta-annoksen, sitä tehokkaampaa energiankulutus on.

6. Liiku kokonaisvaltaisesti
Harrasta lajeja, jotka vaikuttavat koko kehoon. Esimerkiksi hiihto ja rullaluistelu sauvojen kanssa vaikuttavat kokonaisvaltaisesti moniin lihasryhmiin.

7. Syö usein, mutta vähän kerralla
Monet pitävät itseään nälässä halutessaan pudottaa painoaan, mutta energianpuute saattaa pilata harjoittelun. Syö monia pieniä ruoka-annoksia, jotka sisältävät niukasti proteiinia ja paljon hiilihydraatteja. Aktiivisen urheilijan pitäisi ihannetapauksessa saada päivittäin painokiloa kohden kahdeksan grammaa hiilihydraatteja ja 1,5 grammaa proteiinia.

8. Tehosta liikuntaa kilpailemalla

Leikkimielinenkin kilpailu tehostaa liikuntaa ja siten myös energiankulutusta. Harjoittelu on tehokkaampaa, kun treenaat yhden tai useamman ystäväsi kanssa, sillä silloin voitte mitellä keskenänne. Voitte vuorotellen päättää juoksureittienne vaativuustasosta ja lisätä niihin spurtteja.

9. Älä rääkkää itseäsi

Vaikka rasvaa palaakin sitä enemmän, mitä enemmän liikut, älä kuitenkaan mene liiallisuuksiin. Jos harjoitteluohjelmasi on liian ankara, elimistösi ei ehdi toipua rasituksesta, jolloin kunto ei nouse eivätkä lihakset kasva.

Varo ylikuntoa äläkä aja itseäsi piippuun ylenmääräisellä harjoittelulla.

10. Investoi itseesi liikkumalla

Sen lisäksi että valitset liikuntamuodon, joka sinusta on miellyttävin ja sopii arkeesi parhaiten, ajattele, että liikunta on yksi elämäsi parhaista investoinneista.

Ensinnäkin saat sutjakamman vartalon: Noudattamalla tehokasta liikuntaohjelmaa neljän kuukauden ajan, voit turvallisesti päästä eroon jopa 1,5 litrasta silkkaa rasvaa, mikä vastaa samaa määrää jonka plastiikkakirurgi yleensä poistaa paksuista reisistä rasvaimussa. Lisäksi liikunta antaa uutta elinvoimaa ja vireyttä!

...

Haluatko yhteenvedon siitä, kuinka paljon saat kaloreita päivässä? Halusitpa sitten pudottaa painoa tai pysyä ihannepainossasi, Ruokapäiväkirjalla voit seurata syömisiäsi ja kalorien saantiasi.

Kokeile Ruokapäiväkirjaa 5 päivää ilmaiseksi – ja saat yhteenvedon päivittäisestä kalorien saannistasi

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee