Langattomat kuulokkeet – 10 huomiota ostopäätöksen tueksi
Langattomat kuulokkeet voivat olla nykyään hyödyksi ja avuksi monessa erilaisessa tilanteessa. Mitä asioita kuulokkeita ostaessa on hyvä ottaa huomioon? Lue vastaukset alta.
Langattomat kuulokkeet voivat olla nykyään hyödyksi ja avuksi monessa erilaisessa tilanteessa. Mitä asioita kuulokkeita ostaessa on hyvä ottaa huomioon? Lue vastaukset alta.
Jos mielesi tekee ostaa uudet kuulokkeet, vastassa on oikea teknisten termien viidakko, josta on vaikea ottaa äkkiseltään selvää. Kävimme läpi tärkeimmät seikat, jotka kannattaa huomioida, jotta saa hankittua juuri itselleen sopivat langattomat kuulokkeet.
Miten löytää istuvuudeltaan parhaat kuulokkeet? Millainen on hyvä ääni? Entä voiko kuulokkeita kokeilla ennen ostopäätöstä? Vastauksia näihin ja muihin kysymyksiin löydät alta.
Moni ostaa kuulokkeet jotain tiettyä tarkoitusta, kuten treeniä, työtä tai matkoja varten. Ota käyttötarkoitus huomioon kuulokkeita valitessa.
Johtojen kanssa sählääminen voi olla hankalaa ja ärsyttävää varsinkin, jos kuulokkeita aikoo käyttää treenatessa. Siksi puhelimeen yhdistettävät langattomat kuulokkeet voivat olla fiksu valinta.
Langattomat kuulokkeet maksavat hieman enemmän kuin kuulokkeet, joissa Bluetooth-yhteyttä ei ole, mutta langattomuus on niin iso etu, että siitä voi hieman maksaakin.
Kun ostat langattomat kuulokkeet, muista tarkistaa akun kesto ja latausaika, sillä mitä pidempään akku kestää ja mitä nopeammin kuulokkeet saa ladattua, sen parempi.
Yhä useammat elektroniikkafirmat valmistavat langattomia tuotteita, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että Applen viimeisimmissä iPhone-malleissa ei ole enää liitäntää kuulokkeille.
LUE MYÖS: Näin valitset sopivat kuulokkeet juoksuun ja muuhun treeniin
Kuulokkeet on hyvä valita niin, että ne istuvat juuri omaan päähän ja pysyvät varmasti paikallaan.
Meillä kaikilla on hieman erimuotoiset korvat, joten siksi on tärkeää löytää kuulokkeet, jotka sopivat juuri omiin korviin. Esimerkiksi nappikuulokkeiden mukana tulee tästä syystä usein useita kumisia kärkiä tai kumisiipiä, joilla napit voi muokata omiin korviin sopiviksi.
Tämän lisäksi kannattaa miettiä, ovatko kuulokkeet tarpeeksi hyvin istuvat aiottuun käyttötarkoitukseen. Aiotko esimerkiksi käyttää luureja pyöräillessä, jolloin niiden tulisi mahtua pyöräilykypärän alle? Tai jos käytät kuulokkeita talvella ulkona, miten niiden käyttö onnistuu pipon kanssa?
Kaikkein tärkeintä on sovittaa kuulokkeita ja miettiä, sopivatko ne aiottuun käyttötarkoitukseen.
Äänenlaatu on hyvä, jos äänet ovat kirkkaita, taustahäly on suodatettu pois eikä ääntä vuoda luurien ulkopuolelle. Varmista, että kuulokkeet toistavat äänet puhtaasti ja yksityiskohtaisesti ja että myös bassoäänet toistetaan tarkasti. Tarkista myös, miten kovalle tai hiljaiselle äänenvoimakkuuden voi säätää.
Useimmissa kuulokkeissa äänenlaatu ja hinta kulkevat käsi kädessä. On kuitenkin mahdollista löytää suhteellisen edulliset langattomat kuulokkeet hyvällä äänentoistolla. Päätä siis itse, miten tärkeää hyvä äänenlaatu on sinulle – ja miten ison hintalapun arvoinen se on.
Langattomien kuulokkeiden helppokäyttöisyys on tärkeää: äänen säätämisen tulee olla helppoa ja nopeaa.
Jos kuulokkeita ohjataan kuulokkeissa olevilla painikkeilla, kappaleiden valinta ja äänenvoimakkuuden säätäminen on helppoa ja puheluihin voi vastata ilman varsinaista puhelinta.
Nappikuulokkeissa, sankakuulokkeissa ja koko korvan peittävissä kuulokkeissa on yleensä huomaamattomat säätöpainikkeet kuulokkeissa itsessään. Korvasankakuulokkeissa tai johdolla toisiinsa yhdistetyissä nappikuulokkeissa säätöpainikkeet voivat olla myös johdossa.
Kuulokkeet eroavat toisistaan sen suhteen, ovatko säätöpainikkeet, kuten volyymi, virrankatkaisu ja kappaleiden vaihto, kaikki yhdessä kuulokkeessa vai onko ne jaettu molempiin.
Kannattaa valita kuulokkeet, jotka toimivat yhteen puhelimen kanssa, jolloin musiikki keskeytyy, kun puhelimeen tulee puhelu.
Tyypillinen virhe, johon kuulokeostoksilla syyllistytään, on kuulokkeiden ostaminen ilman niiden sovittamista.
Kuulokkeita on tärkeää sovittaa ennen ostopäätöksen tekoa, sillä kaikkien korvat ovat hieman erimuotoiset, joten kuulokkeiden istuvuus on hyvin yksilöllistä. Lisäksi on hyvä päästä testaamaan äänenlaatua ja säätöpainikkeiden käyttöä.
Nappikuulokkeiden sovittaminen ennen ostamista voi olla hygieniasyistä vaikeaa. Voit kysellä, jos jollakin tutullasi on samanlaiset nappikuulokkeet, joiden ostamista harkitset, ja sovittaa niitä. Tai voit myös ostaa nappimalliset langattomat kuulokkeet, joiden mukana tulee eri kokoisia kumikärkiä, joilla kuulokkeiden kokoa ja korvaan istuvuutta voi säätää.
LUE MYÖS: Langattomat kuulokkeet testissä
Langattomat kuulokkeet ladataan eri tavoin mutta tavallisinta on ladata langattomat kuulokkeet USB-liitännän kautta. USB-kaapelin toinen pää yhdistetään kuulokkeisiin ja toinen tietokoneeseen tai adapterin kautta pistorasiaan.
Joidenkin kuulokkeiden mukana tulee latauskotelo, jossa kuulokkeet ladataan yksinkertaisesti laittamalla ne koteloon. Tällöin lataaminen on helppoa myös paikasta toiseen siirryttäessä.
Latauskoteloa pitää tietysti myös ladata. Se hoituu helposti liittämällä USB-kaapeli tietokoneeseen tai pistorasiaan.
Bluetoothin ensimmäinen versio oli 1.0, ja nyt ollaan versiossa 5.1, joka ilmestyi tammikuussa 2019. Uudemmissa versioissa on tietysti parempi signaalin vahvuus ja laitteiden yhdistäminen toisiinsa on helpompaa.
Ovatko kuulokkeet huonot, jos niissä ei ole uusinta Bluetooth-versiota?
Lyhyt vastaus on ei, vaikka tietysti uudemmat versiot ovat parempia. Suosittelemme siksi vähintään versiota 3.0, jota kutsutaan myös nimellä Bluetooth High Speed ja joka on merkittävästi nopeampi kuin sitä edeltävä Bluetooth 2.0. Monet langattomat kuulokkeet hyödyntävät tätä 3.0-versiota, joka esimerkiksi säilyttää äänenvoimakkuuden samana, vaikka puhelimen luota siirryttäisiin poiskin, ja jonka virranhallinta on myös edeltäjiä kehittyneempää. Parempi virranhallinta tarkoittaa sitä, että yhteys ja äänenlaatu säilyvät hyvinä, vaikka kuulokkeiden virta olisikin käymässä vähiin.
Bluetoothin versioiden 4.0 ja 4.1. etu taas on se, että yhteys laitteiden välillä säilyy pitkään ilman, että kuulokkeista tai puhelimesta loppuu virta. Nämä versiot tunnetaan myös nimellä Bluetooth Low Energy.
Bluetooth 4.2 on uusimpien langattomien kuulokkeiden, älypuhelimien, tietokoneiden ja muiden laitteiden yleisin versio tätä nykyä. Suuremman nopeuden lisäksi Bluetooth 4.2 -version turvallisuus on myös aiempaa paremmalla tasolla, joten käyttäjää ja hänen tietojaan ei voi enää seurata Bluetoothin kautta ilman hänen lupaansa.
Bluetooth 5.0 ja 5.1 tarjoavat suurempaa nopeutta, virransäästöä, pidemmälle ulottuvaa yhteyttä ja ennen kaikkea parempaa turvallisuutta. Näillä versioilla voi lisäksi yhdistää toisiinsa enemmän kuin vain kaksi laitetta.
Kannattaa tietysti hankkia kuulokkeet, joissa on uusin versio Bluetoothista, sillä silloin yhteys kuulokkeiden ja puhelimen välillä on todennäköisesti parempi. Mutta monet elektroniikkavalmistajat tekevät nykyään laitteistaan taaksepäin yhteensopivia, mikä tarkoittaa sitä, että laitteet toimivat millä tahansa Bluetooth-yhteydellä. Siksi voit rauhassa ostaa langattomat kuulokkeet, joiden Bluetooth-versio on 4.2 tai vanhempi ja käyttää niitä yhdessä uudemman, 5.0-versiota hyödyntävän puhelimen kanssa.
Android, iOS vai joku muu? Eri puhelinmerkit käyttävät erilaisia käyttöjärjestelmiä, joten sillä on väliä, millaiset langattomat kuulokkeet valitsee.
Tarkista siksi aina, että ostamasi kuulokkeet toimivat yhteen puhelimesi tai musiikkisoittimesi kanssa.
Taustamelua vaimentavien vastamelukuulokkeiden avulla voit uppoutua täysin musiikkiin tai mihin tahansa ääneen, jota kuulokkeista kuunteletkin.
Taustamelun poisto on joko aktiivista tai passiivista. Passiivinen melunpoisto tarkoittaa sitä, että kuulokkeiden korvakupit sulkevat fyysisesti äänet ulkopuolelle tai että kuulokkeet on muotoiltu korvatulppien muotoisiksi.
Aktiivinen taustamelun poisto vastamelukuulokkeissa tarkoittaa sitä, että ulkopuolelta tuleva ääni vaimennetaan kuulokkeiden tuottaman vastamelun avulla. Aktiivista melunpoistoa hyödyntävät kuulokkeet tunnistat myös lyhenteestä ANC eli active noise cancelling.
Erityisesti tuulen ujellus on hyvä pystyä suodattamaan pois kuulokkeista, jos käytät niitä ulkona, ja muutenkin meluttomassa ympäristössä treenaaminen voi tuntua hauskalta. Jos taas haluat esimerkiksi pyöräillessä tai juostessa kuulla liikenteen äänet, valitse vastamelukuulokkeet, joissa melunpoistoa voi säädellä portaittain tai kytkeä kokonaan pois päältä.
Kuten kaikessa muussakin, myös kuulokkeissa laatu riippuu ainakin jossakin määrin hinnasta. On täysin mahdollista löytää edulliset ja hyvät langattomat kuulokkeet, mutta silloin joudut väistämättä tekemään kompromisseja sekä äänenlaadun että istuvuuden suhteen.
Siksi sinun on päätettävä itse, miten kovan hinnan eri ominaisuuksista olet valmis maksamaan. Halvat kuulokkeet eivät nimittäin voi täyttää kaikkein tiukimpia laatuvaatimuksia.