Tauot tehostavat lihastreeniä

Lihaskuntotreenistä saa tehtyä tehokkaampaa yhdellä helpolla konstilla.

Nainen pitää taukoa lihastreenin aikana.

PIDÄ TAUKO sarjojen välillä, kun teet lihaskuntotreeniä – tutkimusten mukaan se tekee harjoittelusta tehokkaampaa.

© iStock

Kuntosalilla joutilaan näköisenä istuskelevat treenaajat eivät suinkaan välttämättä ole laiskimuksia, joilta on vain puhti loppunut kesken. Tutkimusten mukaan lihastreenissä sarjojen välillä kannattaa nimenomaan istahtaa alas.

Eräässä yhdysvaltalaistutkimuksessa selvitettiin erilaisten lepotaktiikoiden vaikutusta crossfitin harrastajilla. Ne, jotka istuivat tai makasivat sarjojen välissä, suoriutuivat lopputreenistä tehokkaammin kuin ne, jotka kävelivät tauon aikana.

Tutkijat selittävät ilmiötä sillä, että istuessa tai maatessa syke laskee enemmän ja nopeammin, jolloin keho ehtii palautua tauon aikana paremmin seuraavaan sarjaan. Joten kun seuraavan kerran lasket tangon niskastasi ensimmäisten 12 kyykyn jälkeen, lepuuta suosiolla jalkojasi tai oikaise vaikka pitkäksesi salin lattialle.

Pitkät tauot kannattavat

Lihastreenissä tauot ovat yllättävänkin tärkeitä. Lihasmassan kasvattamiseen on aiemmin suositeltu lyhyitä taukoja sarjojen välissä, mutta tutkimuksen mukaan kolmen minuutin tauosta on enemmän hyötyä kuin minuutin paussista.

Liian pitkäksi aikaa ei kuitenkaan kannata jäädä lepäilemään. Yli viiden minuutin tauon aikana lihakset alkavat jäähtyä, jolloin ennen seuraavaa sarjaa olisi jälleen lämmiteltävä.