Riittääkö lyhyt tehotreeni kunnon kohotukseen?

Moni kuntoilija ylistää 12 tehokasta liikettä sisältävää 7 minuutin treeniä. Mutta riittääkö 7 minuutin treeni todella kunnon kohotukseen?

Vaalea nainen harjoittelee kotona, 7 minuutin treeni

Kyllä – ainakin, jos kunnossasi on tällä hetkellä reippaasti kohentamisen varaa. Täydellä teholla tehtävä muutaman minuutin intervallitreeni voi kehittää kuntoa nopeastikin, mutta aivan rapakuntoisen kannattaa rakentaa aluksi pohjakuntoa maltillisemmalla liikunnalla. Kovempikuntoisella pikatreeni ei kuitenkaan enää riitä kunnon kohentamiseen, jolloin intervallitreenillä voi täydentää muita harjoituksia. Jos potee sydänongelmia, kannattaa varmistaa lääkäriltä, onko tehotreenistä hyötyä vai haittaa.

Reippaasti alkuun

Kaksi ensimmäistä viikkoaTee pikatreeniä 3–4 kertaa viikossa. Tämä auttaa parantamaan sekä aerobista että lihaskuntoa. Kunnon koheneminen helpottaa myös arjessa jaksamista, ja treenaaminen piristää mielialaa.Kokeile supertehokasta 7 minuutin treeniä!

Seuraava kuukausiLisää kunkin liikkeen kestoa 15–20 sekuntia tai tee liikkeitä yksi sarja enemmän. Keho tottuu muutamassa viikossa uudenlaiseen kuormitukseen, jolloin kuormitusta on lisättävä, jotta harjoittelusta saisi edelleen täyden hyödyn. Seuraa harjoittelun lomassa omaa painoindeksiäsi.

Pari viikkoa myöhemmin

Uusi vaihde päälle. Tässä vaiheessa kunto on kehittynyt jo sen verran, että pelkistä muutaman minuutin treeneistä ei ole enää kunnon kohottamiseen, ja on aika ryhtyä harjoittelemaan pidemmän kaavan mukaan. Viikoittaiseen harjoitusohjelmaan kannattaa sisällyttää sekä lihaskuntoharjoittelua että sykettä nostavaa aerobista treeniä 30–60 minuuttia kerrallaan. Intervalliharjoittelua voi jatkaa edelleen esimerkiksi osana pidempiä juoksulenkkejä.

KuntoPlussan sivustosta löytyy ohjelmia sekä juoksuharjoitteluun että lihaskuntoharjoitteluun.