Missä järjestyksessä lihaksia kannattaa treenata salilla?

Onko tulosten kannalta merkityksellistä, missä järjestyksessä teen erilaiset liikkeet, kun teen lihasharjoituksia kuntosalilla?

Nainen treenaa käsipainoilla

Kyllä, järjestyksellä on väliä, mutta ei vain tulosten vaan myös turvallisuuden kannalta. Jos treenaat satunnaisesti ja väärin, riskinä on, että raskaimpiin liikkeisiin tarvittavat lihakset eivät vahvistu, jolloin vammariski on suurempi.

Treenijärjestyksessä on myös tärkeää jättää kehon ydinlihasten väsyttäminen viimeiseksi, koska keskivartalon tukea tarvitaan, kun teet muita liikkeitä. Voimakas kehon ydin on ratkaisevan tärkeä esimerkiksi tasapainolle.

Lihastreenin järjestys

  1. Treenaa ylävartalon suuria lihasryhmiä. Vahvista rinta- ja selkälihaksia esimerkiksi penkkipunnerruksilla ja ylätaljalla eteen.
  2. Treenaa alavartalon suuria lihasryhmiä eli reisi- ja pakaralihaksia. Tee räjähtäviä liikkeitä kuten laatikkohyppyjä sekä kyykkyjä ja askelkyykkyjä.
  3. Treenaa käsivarsien ojentajia ja koukistajia, esimerkiksi hauiskäännöillä ja ojentajapunnerruksilla.
  4. Treenaa keskivartalon lihaksia sekä selkä- että vatsapuolelta. Käy läpi kaikki vatsalihakset, älä vain suoria. Käytä esimerkiksi jumppapalloa, tee polvennostoja riippuen ja käytä kuntosalin vetolaitteita etenkin vinoille vatsalihaksille.