Näin voit saada treenin tuntumaan helpommalta

Uuden tutkimuksen mukaan sama treeni voi ulkoilmassa tehtynä tehdä olon virkeämmäksi, energisemmäksi ja iloisemmaksi verrattuna kuntokeskuksen seinien sisällä ähertämiseen.

Hyväntuulinen nainen treenivaatteissa

Eikö treeni maita? Lähde ulkosalle – vaikka keli ei houkuttaisikaan. Luonnossa tulee nimittäin treenattua tehokkaammin ja pidempään kuin neljän seinän sisällä.

Innsbruckin yliopiston tutkimuksessa 42 osallistujaa jaettiin kolmen ryhmään: ensimmäinen ryhmä vaelsi luonnossa 45 minuuttia, toinen ryhmä käveli juoksumatolla sisätiloissa ja kolmas ryhmä jätti liikunnan kokonaan väliin. Osallistujia pyydettiin tämän jälkeen arvioimaan mielialaansa, tunteitaan ja ajatuksiaan aktiviteetista.

Tutkimuksen tulokset olivat selkeät.

Sama treeni – eri fiilis

Molemmissa liikuntaryhmissä koettiin kokeesta olleen eniten hyötyä, mikä sinänsä tuskin on kovin yllättävää. Tutkimuksessa selvisi kuitenkin, että ulkona liikkuneille kokemus oli ollut mieluisin. He kertoivat tuntevansa olonsa virkeämmäksi, energisemmäksi, iloisemmaksi ja rauhallisemmaksi kuin juoksumatolla tepsutelleet. Luonnossa vaeltaminen koettiin helpommaksi sekä fyysisesti että henkisesti, vaikka molemmat ryhmät olivat treenanneet täsmälleen saman verran.

Professori Martin Niedermeier tarkentaa:

  • Fyysinen treeni on virkistävää, ja samalla luonnossa oleilu lievittää stressiä. Nämä kaksi tekijää saavat aikaan myönteisen yhteisvaikutuksen.

Professori suositteleekin treenaamaan ulkona ja mieluiten kauniissa ja rentouttavassa ympäristössä, jossa on sekä kasvillisuutta että vettä:

  • Myönteinen vaikutus on sitä vahvempi, mitä enemmän vehreyttä ja sineä ulkona treenaaja ympärillään kokee.

Lähde: PLOS One

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

  • Yli sata 5–40 min treenivideota
  • Kuunneltavat juoksuohjelmat myös vasta-alkajille
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

KUNTO PLUSsan digitilaus – tutustu täältä!


Newsletter background