Miksi treenit kannattaa siirtää ulkosalle

Kun kelit ovat kohdallaan, ulkotreeni on monin verroin hauskempaa kuin kuumassa kuntokeskuksessa ähkiminen. Lue viisi hyvää syytä siirtyä ulkoliikuntaan!

Nainen treenaa puistossa

Kesällä voi tehdä lenkin lisäksi myös muut treenit luonnon helmassa.

© iStock

Treeni tuntuu nautinnollisemmalta

Ulkona treenaavat kokevat tutkimusten mukaan voivansa paremmin ja nauttivat treenistään enemmän. Tähän on moniakin syitä, ja yksi tekijä on kaunis ja vaihteleva treeniympäristö, jolle kuntokeskusten seinien sisältä ei löydy vertaa. Nautinnollisuus on tärkeä tekijä treenaamisessa, eikä sen merkitystä pidä vähätellä: mitä miellyttämmältä treenaaminen tuntuu, sitä todennäköisemmin sitä tulee myös tehtyä.

Treenaat helposti enemmän kuin yleensä

Kun treenit siirretään ulkosalle, tulee tutkimusten mukaan usein myös treenattua pidempään kuin huomaamatta. Tämän on moni varmasti huomannutkin: luonnossa haluaisi luonnostaan viipyä pidempään, kun sinne on päässyt, eikä neljän seinän sisään palaaminen tunnu enää houkuttelevalta, vaikka ulos lähteminen olisikin vaatinut hieman tahdonvoimaa.

Verenpaine laskee

Vehreä ympäristö ja raikas ilma tekevät hyvää verenpaineelle. Australialaistutkimuksessa todetiin, että puoli tuntia viikossa puistossa tai metsässä voi laskea kohonneen verenpaineen riskiä yhdeksällä prosentilla. Jos luonnossa liikkumiseen vielä yhdistää sykettä nostavan treenin, verenpaineelle edulliset vaikutukset tehostuvat entisestään.

Henkistä hyvinvointia

Luonnossa liikkuminen rauhoittaa mieltä, parantaa mielialaa ja lievittää stressiä. Jos metsää ei ole lähettyvillä, vehreä puisto sopii hyvin treeniympäristöksi. Veden äärellä asuvat voivat hyödyntää rantapolkuja lenkkeilyyn.

Selvää säästöä

Luontoäiti ei peri maksua treenitilojensa käytöstä, joten ulkosalla treenaavalta voi säästyä pitkä penni. Sen voi taas sijoittaa vaikkapa uusiin treenitamineisiin!