Lihakset hiihto- ja laskettelukuntoon

Aiotko hiihtämään tai laskettelemaan? Valmistaudu rinteisiin ja maastoon lihaskuntoharjoittelulla.

Jumppamatto ja pari pölyrättiä eivät ensi kuulemalta vastaa käsitystä hiihto- tai lasketteluvälineistä. Niiden avulla voi kuitenkin vahvistaa lihaksiaan valmistautuessaan laduille ja rinteeseen. Antamillamme ohjeilla voit vahvistaa pakaroita ja reisiä rinteitä ja maastoa varten.

Hiihdon eri muodot, kuten maastohiihto, laskettelu ja telemark, sekä lumilautailu ovat tehokkaita liikunnan lajeja, jotka haastavat monipuolisesti koko kehon. Hiihto kehittää raajojen ja vartalon koordinaatiota, yleiskuntoa, tasapainoa, refleksejä ja liikkuvuutta.

Eri hiihtomuotojen painotukset vaihtelevat, muuta kaikille on yhteistä se, että päivistä laduilla ja rinteessä saa paljon enemmän irti, kun lihaksia treenaa jo etukäteen. Esimerkiksi laskettelun liikeratoja kannattaa harjoitella etukäteen, jottei keho uupuisi täysin heti ensimmäisenä rinnepäivänä.

Murtomaahiihto ja telemark kysyvät ennen kaikkea yleiskuntoa. Hyväkuntoinen hyötyy hiihtämisestä muita enemmän. Rullaluistelu, rullahiihto, ellipsilaite, juoksu ja pyöräily tarjoavat sopivaa treeniä.

Lumilautailun ystävät voivat pitää virettään yllä kauden ulkopuolella rullalautailemalla tai vesilautailulla.

Hiihto on koko kehon liikuntaa

Lihakset saavat rehkiä toden teolla kaikissa hiihtomuodoissa, mutta tietyt lihakset ovat erityisesti koetuksella. Jalkalihasten ja koko kehon tasapainon täytyy olla kunnossa sekä latua sivakoidessa että lasketellessa.

Vatsa- ja selkälihakset vastaavat tasapainosta, ja vasta niiden hyvä kunto tekee hiihtämisestä ja laskettelemisesta hauskaa. Kehon kaikkien lihasten täytyy tehdä jatkuvasti saumatonta yhteistyötä, sillä lumi on liukas ja liikkuva treenialusta.

Eritoten Alpeilla tai muualla ohuessa ilmassa hiihtolomansa viettävät huomaavat hapenottokyvyn kohenevan, mutta niin tapahtuu toki tasamaallakin sivakoidessa, ja tasapainon kehittymisen ohella jalat, vatsa sekä selkä vahvistuvat kestämään paremmin rasitusta

Harjoitukset sopivat loistavasti reisien ja pakaroiden treenaamiseen, vaikkei hiihtolajeja harrastaisikaan. Ne voi tehdä samana päivänä järjestyksessä jalat ensin, sitten kädet, seuraavaksi selkä ja viimeiseksi vatsalihakset.

Aloita treeni 6–8 viikkoa ennen rinteeseen tai ladulle lähtöä

Lajikohtaiset harjoitukset löytyvät tämän sivun linkeistä. Tee kolme oman lajin treeniä joka toinen päivä 6–8 viikon ajan rinteeseen tai ladulle lähtöä.

Koko talven hiihtävä voi tehdä lihaskuntotreenejä kahdesti viikossa treenipäivien välissä. Aloita jalkatreeneistä ja tee vatsalihasliikkeet viimeiseksi.