Treenin päämääränä ei pitäisi olla paikkojen kipeytyminen. Jos pääset treenin jälkeen hädin tuskin kotiin etkä pysty seuraavana päivänä edes kahvikuppia nostamaan, vaadit keholtasi liikaa eikä se saa tarvitsemaansa palautumista. Samalla teet itsellesi kaksinkertaisen karhunpalveluksen: sellaisessa treenissä on suuri riski saada vammoja ja toisaalta se ei oikeasti edes vahvista, sillä kunto ei kohene treenin aikana vaan vasta kunnollisen palautumisen aikana.
Kipeytyminen ei edes kerro treenin tehokkuudesta, sillä lihaksethan voivat kipeytyä jo vaikka vartissa, jos kokeilee itselleen aivan uutta lajia tai jos aloittaa kylmiltään pitkän tauon jälkeen. Tärkeintä on treenata niin, että asettaa keholleen sopivasti haastetta ja lisää kuormitusta vähitellen treenikertojen myötä sekä muistaa antaa keholle myös keinoja ja aikaa palautua esimerkiksi jäähdyttelyllä ja lepopäivillä.
LUE MYÖS: Foam roller hoitaa kipeitä lihaksia ja ehkäisee vammoja.
Miltä tuntuu treeniä seuraavana päivänä?
Jos ylin väite pitää kohdallasi paikkansa, treenaat ehkä hieman liian kevyesti. Jos taas listan seitsemäs kohta koskee sinua, olet jo loukkaantumisvaarassa. Yritä tähdätä jonnekin kohtien 2 ja 5 välimaastoon. Mitä lähempänä olet kohtaa 5, sitä enemmän treeni kehittää.
- Ei mitään erityisiä tuntemuksia.
- Lihakset ovat vähän rasittuneet.
- Lihakset ovat vähän hellinä, mutta tunne katoaa liikkuessa.
- Lihakset ovat vähän hellinä, vaikka ne ovat lämpimät.
- Lihakset ovat melko hellinä sekä levossa että liikkeessä.
- Lihaksia särkee, mutta se helpottaa liikkuessa.
- Lihaksia särkee, vaikka ne ovat lämpimät.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 19/2020.