Juoksutapahtumiin osallistuu enemmän naisia kuin miehiä

Kattavan tutkimuksen mukaan ensimmäistä kertaa historiassa juoksutapahtumiin osallistuu enemmän naisia kuin miehiä.

Naiset ja miehet juoksevat numerolaput paidoissa

NAISET JA MIEHET JUOKSEVAT. Nykyisin juoksutapahtumiin osallistuu enemmän naisia kuin miehiä.

© istock

Ensimmäistä kertaa historiassa: juoksutapahtumiin osallistuu enemmän naisia kuin miehiä. RunRepeat.com-juoksusivuston ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n maailmanlaajuisen yli 100 miljoonaa juoksijaa kattaneen selvityksen mukaan vuonna 2018 ensimmäistä kertaa historiassa juoksutapahtumiin osallistui enemmän naisia kuin miehiä. Vuonna 2018 juoksutapahtumimen osallistujista maailmassa 50,24 % oli naisia, kun vielä vuonna 1986 naisia oli vähän alle 20 %.

Ei ole yllättävää, että tasa-arvoisissa maissa naiset osallistuvat juoksutapahtumiin kaikkein ahkerimmin. Eniten naisosanottajia oli Islannissa, 59 % v. 2018, seuraavaksi eniten Yhdysvalloissa, 58 %, ja Kanadassa 57 %.

Juoksu kiinnostaa naisia

Aarhusin urheilutilastoinstituutin varajohtaja, tutkija Maja Pilgaardille suuntaus on tuttu Pohjoismaista:

”Pohjoismaissa miehet ja naiset harrastavat liikuntaa käytännössä yhtä paljon. Juoksu kuuluu niihin lajeihin, jotka kiinnostavat molempia sukupuolia yhtä lailla. Juoksu on tehokasta liikuntaa ja se on helppo sovittaa joustavasti omaan arkeen, mikä on varsinkin naisille keskeinen lajivalintatekijä.”

Naiset osallistuvat etenkin lyhyemmille matkoille: edellä mainitun The State of Running 2019 -selvityksen mukaan 5 kilometrin matkojen osallistujista 60 % oli naisia vuonna 2018.

Maja Pilgaardin mukaan ei ole yllättävää, että naisten määrä on suurempi nimenomaan juoksussa, sillä hänen mukaansa juoksu on harvemmmin miesten suosikkilaji.

”Miehiä kiinnostavat naisia enemmän esimerkiksi maastopyöräily, maantiepyöräily, seikkailu-urheilu, triatlon ja vastaavat tapahtumat ja kilpailut,” Pilgaard sanoo.

Naiset lopettavat nuorempina

Vaikka naisia osallistuu tapahtumiin miehiä enemmän, juoksutapahtumiin osallistuvien miesten ikäjakauma on leveämpi. Naiset lopettavat juoksuharrastuksen varhemmin kuin miehet. Selvityksen mukaan naisjuoksijoiden keski-ikä oli 36 ja miesten lähemmäs 40 vuotta. Naiset aloittavat ja lopettavat juoksuharrastuksen aikaisemmin, mikä selvityksen laatijoiden mukaan saattaa johtua siitä, että lasten saaminen ja hoitaminen vaikuttaa erityisesti naisten elämään.

State of Running 2019 -selvityksestä

  • The State of Running 2019 on kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n (The International Association of Athletics Federations) ja RunRepeat.comin kesäkuussa 2019 julkaisema selvitys.
  • Selvitys kattaa 107,9 miljoonan juoksijan tiedot ja tulokset yli 70 000 tapahtumasta aikavälillä 1986–2018 Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Euroopassa ja suuressa osassa Aasiaa, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa.
  • Huippu-urheilua ja hyväntekeväisyyskävely-juoksutapahtumia ei ole laskettu mukaan.