Onko itsetyydytys hyvästä?

Sooloseksi voi toimia sekä uni että kipulääkkeenä. Entä mitä muuta hyötyä itsetyydytyksestä on?

Naisen jalkapohjat näkyvät peiton alta

ITSETYYDYTYS | Sooloseksi kannattaa – itsetyydytyksestä on iloa ja hyötyä.

© iStock

Sanotaanko vaikka niin, ettei itsensä tyydyttäminen seksuaalisesti ainakaan ole pahasta! Itsetyydytyksen todellisia vaikutuksia elimistössä on tutkittu aika vähän, mutta yleisesti ollaan yhtä mieltä siitä, että itsetyydytys eli onania voi rauhoittaa ja lievittää stressiä. Vaikutuksen uskotaan johtuvan orgasmin aikana vapautuvista onnellisuuteen ja hyvään oloon liittyvistä hormoneista, kuten dopamiinista, serotoniinista ja oksitosiinista.

Itsetyydytys on myös hyvä ja turvallinen tapa tutkia omaa seksuaalisuuttaan, ja monet seksuaaliterapeutit suosittelevat sitä esimerkiksi ihmisille, joiden on vaikea saada orgasmia kumppanin kanssa. Tarkoitus ei ole korvata seksuaalista kanssakäymistä toisen kanssa sooloseksillä vaan auttaa ihmistä itse löytämään tapoja, joilla hänkin voi täysin nauttia sukupuolielämästä yhdessä kumppaninsa kanssa.

Itsetyydytyksen hyötyjä

Bind

VÄHEMMÄN KUUKAUTISKIPUJA

Orgasmin yhteydessä erittyvät hormonit toimivat luontaisina kipulääkkeinä, joten ne voivat lievittää myös kuukautiskipuja. Kyse ei ole mistään ihmekeinosta, mutta sooloseksi voi joillekuille toimia tehokkaana tapana täydentää lääkkeellistä kivunlievitystä.

Pute

ENEMMÄN UNTA

Itsetyydytyksessä syke nousee, sukuelimet turpoavat kiihottuneisuuden kasvaessa ja koko keho jännittyy – ja rentoutuu sitten täysin kliimaksin jälkeen. Monet kokevat sen toimivan erinomaisena unilääkkeenä.

Dobbeltseng

LISÄÄ SEKSIHALUJA

Itsetyydytys voi lisätä muutakin seksiä. Sekä naiset että miehet, jotka käyttivät säännöllisesti vibraattoria, raportoivat vuonna 2009 kahdessa tutkimuksessa lisääntyneistä seksihaluista kumppanin kanssa.

Hjerne

TERVEEMPÄÄ IKÄÄ

Tutkimusten mukaan mitä aktiivisempia iäkkäät koehenkilöt ovat seksuaalisesti, sitä paremmin he keskimäärin suoriutuvat kieli-, muisti- ja keskittymistesteistä. Voi myös ajatella niin päin, että henkisesti virkeillä riittää virkeyttä myös seksiin. Tutkimuksissa tarkasteltiin seksuaalista aktiivisuutta yleisesti, ei erityisesti sooloseksiä.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 9/2021.