Näin voit oppia muistamaan KAIKEN

Unohdatko usein ihmisten nimet – tai sen, mitä olet juuri lukenut? Yhdysvaltalaistutkijoilla on tarjota hyvä vinkki muistin tueksi.

Muistilappuja narulla pyykkipojilla kiinnitettyinä

EI ENÄÄ MUISTILAPPUJA! Unohda tylsät muistisäännöt ja hyödynnä niiden sijaan amerikkalaistutkijoiden muistivinkkiä.

© iStock

Jos muistisi vuotaa kuin seula, voit ehkä saada apua teksasilaistutkijoiden oivalluksesta. Sen avulla muistat paremmin juuri tapaamiesi ihmisten nimet tai sen, mitä olet juuri lukenut.

Tutkimuksen mukaan yksityiskohtien yhdistäminen uuteen tietoon tai uuden tiedon jakaminen saman tien eteenpäin auttaa uutta informaatiota jäämään myös omaan muistiin tehokkaammin.

Hyödynnä vinkkiä sekä töissä että vapaa-aikana

Baylorin yliopiston tutkijat tekivät johtopäätöksensä kolmen eri tutkimuksen perusteella. Niissä opiskelijoiden muistia tutkittiin näyttämällä heille joukko videonpätkiä. Tutkimuksissa ne opiskelijat, jotka kertoivat näkemistään videoista muille heti ne nähtyään, muistivat videoiden tapahtumat ja yksityiskohdat parhaiten. Toiseksi parhaaksi muistitekniikaksi osoittautui jonkin yksityiskohdan kiinnittäminen kuhunkin videoon ennen niiden näkemistä.

Menetelmää, jossa uusi tieto välitetään heti eteenpäin, voi käyttää hyödykseen vaikkapa tenttiin valmistautuessa tai työpaikalla ennen tärkeää esitystä. Sitä voi tietysti hyödyntää myös ihmisten välisessä kanssakäymisessä.

Jos sinun on vaikea muistaa esimerkiksi juhlissa tapaamiesi ihmisten nimiä, kokeile liittää nimiin kuvia tai yksityiskohtia. Voit esimerkiksi sanoa itsellesi ihmiset tavattuasi: "Ninalla on punainen mekko, Eerolla on paksu tukka ja Sari toi mukanaan kukkia." Punainen mekko, tukka ja kukat ovat yksityiskohtia, jotka auttavat sinua palauttamaan nimet mieleesi. Kokeile!

Tunnetko muistisairauden ensimmäiset oireet?