Älä anna huonojen tapojen hallita itseäsi
Useimmista on mukava tehdä asiat aina niin kuin aina ennenkin. Rutiinit voivat olla hyödyllisiä, mutta huonoista tavoista on enemmän haittaa kuin hyötyä. Tässä jutussa käsitellään keinoja päästä eroon tottumuksista, jotka ovat vahingoksi.
Tapaus 1 - Olet perso makealle
Asiantuntija: poista kaikki houkutukset
Kun himo makeaan on hyvin voimakas, sille antaa helposti periksi, jos herkkuja on käden ulottuvilla. Sortumista voikin estää tehokkaasti tyhjentämällä kodin ja työpaikan houkutuksista ja myös pitämällä varastot jatkuvasti tyhjinä. Mitä hankalampaa halun tyydyttäminen on, sitä varmemmin kantti kestää.
Jos on tottunut korvaamaan makealla välipaloja, on tärkeää, että tilalle tulee jotain terveellistä syötävää. Pitkät ruokailuvälit nimittäin kostautuvat: kun on nälkä, voi alkaa tehdä mieli juuri sokerisia ja rasvaisia ruokia. Kaikesta makeasta ei aina tarvitse kuitenkaan luopua. Hyvällä omallatunnolla voi syödä vaikka banaanilettuja, joihin ei ole lisätty sokeria, ja raakasuklaapalloja. Makeannälkä kannattaa ennakoida hyvissä ajoin.
Arvioi kriittisesti makean syöntiäsi, ja aseta itsellesi tarkat rajat. Kun määrität, paljonko makeaa sallit itsellesi esimerkiksi viikon aikana, sinun on helpompi välttää napostelua. Tiukka elämäntaparemontti epäonnistuu helposti, ja pettymys voi olla hyvä veruke lohturuuan ostamiselle. Kohti päämäärää kannattaa siis edetä pienin askelin.
Älä unohda kannustimia. Kun mieli tekee makeaa, hoe, miksi haluat välttää sitä. Muistuta itseäsi herkkujen haitoista ja terveellisten välipalojen eduista.
Tapaus 2 - Vetkuttelet ja hössötät
Asiantuntija: kouli itseäsi ja nauti mieluisista puuhista
Tutki toimintatapojasi ja tunnista tottumukset, jotka ovat haitallisia. Arvioi, millaisissa tilanteissa mielenkiintosi herpaantuu ja alat puuhata muuta kuin sitä, mitä olit tekemässä. Tauot tulee tavallaan ansaita. Voit esimerkiksi katsoa kellosta, ettet vaihda askaretta turhan tiuhaan tahtiin. Minimoi ärsykkeet, jotka vetävät huomion puoleensa.
Suo itsellesi minä-aikaa, jolloin voit joko ottaa levon kannalta tai tehdä vain niitä asioita, joista pidät. Jos sinulle tulee hyvä olo siitä, että siivoat kodin tiptopkuntoon, järjestä siivouspäivä.
Arvioi ajankäyttöäsi ja asioiden tärkeysjärjestystä. Rutiinit helpottavat arjesta selviytymistä, mutta huonot tavat hankaloittavat sitä. Jos haluat esimerkiksi ulkoilla ennen töihin lähtöä, nouse tarpeeksi varhain ja tee lenkistä tärkein aamutoimi. Ehkä sinun ei olekaan pakko juoda ennen töihin lähtöä pannullista kahvia ja käydä läpi kaikkien verkkolehtien uutisotsikoita? Jo yhdestä valinnasta voit saada yllättävästi muutosvoimaa.
Vaikka otat vastuun, älä jää yksin. Tuo ongelmasi esiin kotona ja ehkä myös työpaikalla. Asiasta puhuminen voi auttaa sinua itseäsi ja muita ymmärtämään, mitä pitää yrittää tehdä toisin. Luonne tuskin muuttuu, mutta tapoja on mahdollista muuttaa. Muutos onnistuu muiden myötävaikutuksella.
Tapaus 3 - Olet koukussa puhelimeen
Asiantuntija: hiljennä kapulasi ja keskity muuhun
Puhelimen käyttö, kuten viestittely, selailu ja pelailu, voi vaikuttaa muiden seurassa tylyltä ja omahyväiseltä. Esimerkiksi perheenjäsenet saattavat kokea sen melkein hylkäämiseksi. Kotona kannattaakin sopia ajoista, jolloin kukaan ei saa käyttää omaa puhelintaan. Ainakin yhteiset ateriat on hyvä rauhoittaa näin. On fiksua myös setviä, onko ihan pakko olla tavoitettavissa. Puhelin orjuuttaa vähemmän, kun sitä pitää äänettömällä aina, kun voi.
Ihmissuhteet voivat joutua koetukselle, jos läsnä olevista tuntuu, että seurustelet mieluummin sen kanssa, joka on soittanut tai lähettänyt viestin sinulle. Kun tapaat ystäväsi, pidä puhelin piilossa äänettömällä äläkä vilkuile salaa, onko sinulle soitettu tai tekstattu.
Hanki herätyskello, jottet tartu puhelimeen heti herättyäsi. Mieti, millaiset aamutoimet antaisivat päivälle sellaisen alun, jollaisesta haaveilet. Paremman startin saattavat taata pusu ja aamupesu ja -kahvi ennen puhelimen avaamista.