Misofonia: Kun jotkut äänet tekevät hulluksi

Kärsitkö, kun joudut kuuntelemaan maiskutusta tai hörppimistä? Saatat potea misofoniaa eli ääniyliherkkyyttä – se ei edes ole kovin harvinaista.

Nainen pitelee korviaan.

ÄÄNET - Jos kärsit misofoniasta, tavalliset äänet ärsyttävät epätavallisen paljon.

© iStock

Lähes viidesosa ihmisistä reagoi voimakkaasti tiettyihin ääniin, jotka ahdistavat ja saavat toivomaan, että voisi poistua tilanteesta.

Tämä kävi ilmi Oxfordin yliopiston tutkimuksessa, jossa 772 brittiä vastasi kyselyyn sen selvittämiseksi, kuinka moni kärsii misofoniasta.

Ääniyliherkkyydessä tietyt äänet, kuten haukottelun, pureskelun, kuulakärkikynän naksuttelun tai tippuvan vesihanan äänet saavat tuntemaan inhoa, pelkoa tai vihaa.

Misofoniasta kärsivien aivokuvaukset ovat osoittaneet, että tällaiset äänet aktivoivat heillä pelkoon liittyviä aivoalueita.

Ääniyliherkkyyttä ei hoideta korvalääkärissä, mutta kognitiivinen terapia voi auttaa siitä kärsiviä. Misofonian aste näyttää myös lievittyvän iän myötä kuulon heikentyessä.

3 merkkiä misofoniasta

Aivan tavallisetkin äänet ärsyttävät sinua

Kuorsaus, vauvan itku ja liidun ääni taulua vasten rasittavat monia. Misofoniasta kärsivä reagoi kuitenkin epätavallisen voimakkaasti aivan tavallisiinkin ääniin, jotka muiden korvissa jäävät pelkäksi taustahälyksi.

Sellaisia voivat olla askeleet, syömisen äänet tai toisten hengitysäänet, jotka voivat aiheuttaa ahdistusta tai jopa raivostuttaa. Misofoniasta kärsivät häpeävät usein omaa tilaansa.

Saat rytmihäiriöitä

Jos saat kehollisen reaktion altistuessasi tietyille äänille, olet ehkä ääniyliherkkä.

Newcastlen yliopiston tutkimuksessa ryhmä misofoniasta kärsiviä ja ryhmä muita henkilöitä, altistettiin sekä neutraaleille äänille (esim. sade), epämiellyttäville äänille (esim. vauvan itku) ja tunnetuille altistusäänille kuten paperin rapinalle ja maiskuttelulle.

Viimeksi mainitut aiheuttivat misofoniasta kärsiville rytmihäiriöitä ja hikoilua, joista vertailuryhmä ei kärsinyt.

Haluat karkuun

Kuka tahansa voi ärtyä näppäimistön naputtelusta tai kuulakärkikynän naksuttelusta.

Jos nämä äänet ärsyttävät niin paljon, että joudut lähtemään pois paikalta, ettet menettäisi itsehillintääsi täysin, kyse saattaa olla misofoniasta. Ääniyliherkkyys nimittäin käynnistää taistele-tai-pakene-reak­tion, joka tavallisesti aktivoituu vain vaaratilanteissa tai stressin aikana.

KUNTO PLUS nr. 13/2023