Miksi ihmiset pitävät eri ruuista?
Yksi rakastaa juustoa, toinen taas ei voi kuvitella mitään ällöttävämpää. Makumieltymykset alkavat muotoutua jo sikiöaikana. Lue lisää täältä.
Yksi rakastaa juustoa, toinen taas ei voi kuvitella mitään ällöttävämpää. Makumieltymykset alkavat muotoutua jo sikiöaikana. Lue lisää täältä.
Ei ole mitään yksiselitteistä vastausta siihen, miksi yksi rakastaa paistettua maksaa ja toinen inhoaa sitä.
Vaikuttaa kuitenkin siltä, että makumieltymykset alkavat muotoutua jo sikiöaikana.
Raskauden viimeisellä kolmanneksella sikiö alkaa niellä lapsivettä, johon kulkeutuu makuaineita äidin syömästä ruuasta.
Tutkimukset osoittavat, että jos äiti on esimerkiksi syönyt paljon porkkanoita raskausaikana, niin lapsi on tottunut makuun jo varhain ja syö myöhemmin mielellään porkkanaa.
Kaikki pitävät syntymästä alkaen siitä, mikä maistuu makealta ja rasvaiselta, kun taas hapanta ja karvasta vierastetaan luonnostaan.
Ihminen kuitenkin tottuu kaikkiin makuihin.
Tutkimusten mukaan pitkään imetetyt lapset ovat harvoin nirsoja ruuan suhteen, koska he ovat tottuneet jo äidinmaidon kautta monenlaisiin makuihin äidin käyttämien ruoka-aineiden mukaan ja oppineet, että ruoka voi maistua eri kerroilla erilaiselta.
Makumaailmaa voi silti laajentaa hyvin myös siirryttäessä kiinteisiin ruokiin, kun lapselle esitellään ruokien erilaisia makuja ja koostumuksia.