Miksi ihmiset pitävät eri ruuista?

Yksi rakastaa juustoa, toinen taas ei voi kuvitella mitään ällöttävämpää. Makumieltymykset alkavat muotoutua jo sikiöaikana. Lue lisää täältä.

Kvinne spiser et stykke kake

Ei ole mitään yksiselitteistä vastausta siihen, miksi yksi rakastaa paistettua maksaa ja toinen inhoaa sitä.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että makumieltymykset alkavat muotoutua jo sikiöaikana.

Raskauden viimeisellä kolmanneksella sikiö alkaa niellä lapsivettä, johon kulkeutuu makuaineita äidin syömästä ruuasta.

Tutkimukset osoittavat, että jos äiti on esimerkiksi syönyt paljon porkkanoita raskausaikana, niin lapsi on tottunut makuun jo varhain ja syö myöhemmin mielellään porkkanaa.

Kaikki pitävät syntymästä alkaen siitä, mikä maistuu makealta ja rasvaiselta, kun taas hapanta ja karvasta vierastetaan luonnostaan.

Ihminen kuitenkin tottuu kaikkiin makuihin.

Tutkimusten mukaan pitkään imetetyt lapset ovat harvoin nirsoja ruuan suhteen, koska he ovat tottuneet jo äidinmaidon kautta monenlaisiin makuihin äidin käyttämien ruoka-aineiden mukaan ja oppineet, että ruoka voi maistua eri kerroilla erilaiselta.

Makumaailmaa voi silti laajentaa hyvin myös siirryttäessä kiinteisiin ruokiin, kun lapselle esitellään ruokien erilaisia makuja ja koostumuksia.

ELÄMÄNMUUTOKSISSA MAKUKIN VOI MUUTTUA

Aikuisenakin voi opetella syömään monenlaisia ruokia maistelemalla uusia makuja toistuvasti. Vaikuttaa siltä, että ihminen on erityisen avoin laajentamaan makumaailmaansa tietyissä elämänkaaren vaiheissa.

Muutto lapsuuskodista

Omilleen lähtevä nuori päätyy uudenlaisiin sosiaalisiin tilanteisiin, ja kun on kova halu kuulua joukkoon, on helpompi rohkaistua kokeilemaan jotain itselleen uutta, jota muut syövät mielellään.

Parisuhteen vakiintuminen

Kun kumppanin kanssa on entistä tiiviimmin, näkee toistuvasti ruokia, joista hän pitää ja joita hän syö usein. Kun niiden näkemiseen ja niiden hajuun tottuu, niitä on helppo alkaa syödä itsekin.

Lasten saaminen

Kun saa omia lapsia, heille tarjoaa mielellään terveellistä ja monipuolista ravintoa. Samalla tulee kiinnittäneeksi huomiota siihen, mitä itse syö, jotta voisi omalla esimerkillään ohjata lasta syömään monenlaisia ruokia.