Miten keuhkojen terveydestä voi huolehtia?

Koronavirustaudin tiedetään aiheuttavan yskää ja hengitysvaikeuksia, mutta voiko keuhkoihin jäädä sairaudesta pysyviä vaurioita? Ylilääkäri vastaa.

Nainen pitelee rintakehäänsä

KÖH, KÖH, KÖH.... tulehdussairaudet, kuten covid-19, voivat jättää jälkensä keuhkoihin.

© iStock

Moni meistä tuskin oli uhrannut montakaan ajatusta keuhkoilleen ennen kuin koronavirus alkoi levitä ja maailmalta kantautua uutisia hengityskoneisiin joutuneista potilaista.

Keuhkojen toimintaan ja hengityksen tehokkuuteen vaikuttavat keuhkojen ja keuhkokudoksen tilan lisäksi monet muutkin asiat, kuten hengityselimistön lihakset ja rintakehän liikkuvuus. Siksi esimerkiksi selkäkipu tai murtunut kylkiluu vaikeuttavat hengitystä, kun kipuja varoen hengitetään kevyesti ja pinnallisesti eivätkä keuhkot silloin täyty kokonaan. Tulehdustaudit, kuten covid-19, voivat myös tuottaa keuhkojen toimintaa heikentävää limaa ja muita eritteitä. Useimmiten keuhkojen toiminta kuitenkin palautuu vamman tai taudin parantuessa, vaikka siihen voikin mennä pitkä aika.

Joskus tartuntataudit voivat kuitenkin aiheuttaa pysyviä vammoja. Myös esimerkiksi keuhkoahtaumatauti, keuhkofibroosi ja keuhkosyöpä vaurioittavat keuhkokudosta pysyvästi.

Hengitystään voi silti aina helpottaa muun muassa harrastamalla säännöllisesti liikuntaa. Se vahvistaa lihaksia ja parantaa sydämen ja keuhkojen yhteistoimintaa niin, että elimistön hapensaanti voidaan varmistaa matalammalla sykkeellä ja hitaammalla hengityksellä.

Lähde: keuhkolääketieteen professori U. Bødtger

HENGITÄ VATSAAN ASTI

Säännöllisen liikunnan lisäksi on hyvä opetella syvähengittämään vatsaan asti. Tämän harjoituksen voi hyvin tehdä makuulla.

  1. Aseta toinen käsi rinnalle ja tunnustele sisään- ja uloshengitystäsi.
  2. Aseta toinen käsi vatsalle niin huomaat, nouseeko ja laskeeko myös vatsasi hengityksen tahtiin.
  3. Vedä syvään henkeä nenän kautta niin, että tunnet hengityksen varmasti vatsassa asti.
  4. Hengitä hitaasti ulos suipistettujen huulten välistä.
  5. Huomaa, kuinka vatsa laskeutuu uloshengityksellä.

Lähde: Tanskan keuhkoliitto