Elimistön tuottamat äänet ovat täysin luonnollisia, vaikka niihin liittyy usein häpeää. Vielä keskiajalla kehosta kantautuvat äänitehosteet olivat hyväksytympiä, mutta 1800-luvulla merkittävään asemaan kasvanut porvaristo määritteli käytöstapojen nimissä myös kaiken ruumiintoimintoihin liittyvän julkituomisen etiketin rikkomiseksi.
Joissain kulttuureissa kuitenkin esimerkiksi ruokailijan röyhtäystä pidetään kohteliaisuutena kokille – kehon ääniin suhtautuminen onkin aikaan ja paikkaan sidonnaista.
Elimistö tuottaa kuitenkin jatkuvasti ääniä – yleensä ylä- tai alapäästä.
Jos haluat tietää lisää näistä äänistä, lue eteenpäin!
Vatsasta kantautuvat murinat ja kurinat johtuvat suolistossa matkaavasta ruoasta, nesteestä ja ilmasta, jotka pumppautuvat suolen mutkissa eteenpäin ruoansulatuksen myötä.
Nälän murina johtuu niin ikään tyhjässä suolessa liikkuvasta ilmasta.
Pierut ovat suolikaasua, jota muodostuu ruoansulatuksen sivutuotteena. Kaasua tuottavat etenkin huonosti imeytyvät hiilihydraatit, joita paksusuolen bakteerit käyttävät ravintonaan. Tyypillisiä kaasuhaittoja lisääviä ruokia ovat esimerkiksi kaalit, pavut ja kuivahedelmät.
Naksahtava ääni voi juontua paineen vaihtelusta nivelkapselin pussin sisällä luiden liikkuessa. Pussin sisältämän nesteen kaasut muodostavat kuplia, ja paineen vaihtelun aiheuttamasta puhkeamisesta kuuluu naksahtava ääni. Naksahtelua voi myös syntyä jänteiden liikkuessa epätasaisella nivelpinnalla
Aivastus syntyy reaktiona nenän limakalvojen ärsytykseen. Ärsykkeenä voi olla esimerkiksi pöly, siitepöly tai flunssaviruksen aiheuttaman liman eritys. Nenän limakalvon värekarvat alkavat väristä ja käynnistävät näin aivastuksen, jolla nenää häiritsevästä ja mahdollisesti haitallisesta tekijästä päästään tehokkaasti eroon.
Aivastus onkin yksi elimistön keino suojautua ulkoisia haittatekijöitä vastaan.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 14/2021.