Miksi kaikilla ihmisillä on oikeasti ruskeat silmät

Siniset silmät - niinhän sitä luulisi!

Ruskeat silmät

Sitä ei ehkä äkkiseltään huomaa, mutta meillä kaikilla on oikeasti ruskeat silmät.

Syynä on melaniini, joka vaikuttaa niin hiusten, ihon kuin silmien väriin. Silmän iiriksessä eli värikalvossa on melanosyyttejä eli melaniinia tuottavia soluja. Ne kuitenkin tuottavat itse asiassa vain yhtä "väriä" - ruskeaa. Mitä enemmän melanosyyttejä iiriksessä on, sitä tummemmat silmät ovat.

Lue myös: Melanosyyttisolut tuottavat tummaa melaniini-pigmenttiä

Valo heijastaa eri värejä

Myös valo vaikuttaa väriin, sillä melaniini imee valoa. Mitä enemmän melamiinia, sitä enemmän valoa imeytyy, ja sitä tummemalta iiris näyttää.

Vastaavasti "sini"silmäisillä iiriksessä vain vähän melaniinia, jolloin valoa imeytyy vähemmän ja heijastuu enemmän. Valo hajoaa tällöin eri sävyiksi valon aallonpituudesta riippuen. Silmistä valo heijastuu lyhyemmillä allonpituuksilla, jotka nähdään sinisenä värinä.

Silmien väri vaihtelee

Jos melaniinia on iiriksessä enemmän, silmä näyttää vihreältä. Tällöin silmien väri voi myös "vaihdella", sillä "vihreät" silmät voivat näyttää eri sävyisiltä ja värisiltä valon määrästä riippuen. Silmät voivat siis olla eri väriset kirkkaassa päivänvalossa ja illan hämyssä.

Lähde: CNN

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

  • Yli sata 5–40 min treenivideota
  • Kuunneltavat juoksuohjelmat myös vasta-alkajille
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

KUNTO PLUSsan digitilaus – tutustu täältä!


Newsletter background