Miksi iltaisin janottaa

Iskeekö jano etenkin iltaisin ennen nukkumaan menoa? Siihen on varsin luonnollinen selitys.

Nainen juo vettä lasista

Oletko joskus ihmetellyt, miksi juuri ennen nukkumaan menoa pitääkin saada juoda vielä lasillinen vettä? Tai miksi iltaisin janottaa enemmän kuin päivällä? Tutkijoilla on vastaus näihinkin kysymyksiin!

Kanadalaistutkijat ovat nimittäin selvittäneet, miksi nestettä tarvitaan ekstra-annos juuri ennen nukkumaan menoa.

Tutkimus tehtiin hiirillä, mutta tutkijat arvelevat, että sen tulokset voivat tarjota selityksen myös ihmisten iltajanolle. Tutkimuksessa hiiriä estettiin juomasta muutamaa tuntia ennen niiden nukkumaan menoa, jolloin ne kärsivät herätessään nestevajeesta. Tästä voitiin päätellä, että niiden elimistö alkoi varautua yöaikaiseen nestevajeeseen ennen nukkumaanmenoa. Ihmisilläkin iltajano saattaa siis olla elimistön keino varautua siihen, että edessä on useita tunteja ilman nestettä.

Miksi elimistö tarvitsee nestelisän

Tutkijat päättelivät myös, että janontunteen voimistuminen ennen nukkumaan menoa juontuu sisäisen kellon säätelystä. Kun hiirten aivojen sisäistä kelloa stimuloitiin, myös vesihormoni vasopressiinin tuotanto aktivoitui. Tulosten soveltuvuus ihmisiin edellyttää kuitenkin lisätutkimusta.

Jos jano siis yllättää aina iltaisin, se saattaa olla viisas elimistösi, joka vain torjuu yöllä kehittyvää nestevajetta.

**LUE MYÖS: 7 nestehukan merkkiä

Hyvinvointia koko kesäksi KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Juostessa kuunneltava juoksuohjelma
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

Juuri nyt voit saada KUNTO PLUSsan kaikki palvelut käyttöösi koko kesäksi vain 8,95 eurolla!

TARJOUS: 3 kk 8,95 €


Newsletter background