7 nestehukan merkkiä

Tiedätkö, miten elimistösi ilmoittaa nestehukasta? Katso, mitä merkkejä ei kannata jättää huomiotta.

Nainen juo vettä

Tiedätkö, milloin elimistö kärsii nestehukasta? Katso, mitkä 7 merkkiä kertovat varmuudella elimistön tarvitsevan välitöntä nesteytystä.

1. Pahanhajuinen hengitys

Syljen antibakteeriset aineet auttavat taltuttamaan suussa olevia bakteereja. Jos elimistö on kuiva eikä sylkeä kehity tarpeeksi, antibakteeriset ominaisuudet heikkenevät, ja hengitys voi alkaa haista.

2. Heikko olo

Olo voi olla outo monista syistä, mutta myös nestehukka voi saada olon huteraksi, jolloin et tunne olevasi aivan oma itsesi.

3. Makeanhimo

Makeanhimo voi kasvaa yllättäen, ja himoitset makeaa erityisesti ruuan jälkeen. Tämä johtuu siitä, että maksa tarvitsee nestettä toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Jos maksa ei saa tarpeeksi nestettä, se lähettää viestin aivoihin, että tarvitsee lisää energiaa. Silloin elimistö ei tuota kunnolla glykogeenia, jota elimistö käyttää energianaan.

4. Iho menettää kimmoisuuttaan

Nosta hieman ihoa kämmenselästä kahden sormen väliin, päästä irti ja katso, palautuuko iho saman tien normaaliksi. Jos ei, se voi olla nestehukan merkki, sillä silloin iho menettää kimmoisuuttaan ja elastisuuttaan.

5. Hikoilu loppuu

Tuntuuko, että kaikki muut hikoilevat, mutta sinä et? Hikoilun väheneminen tai loppuminen voi olla merkki nestehukasta. Elimistö yrittää silloin itse kehittää nestettä, jota sillä ei ole, mikä voi aiheuttaa myös huimauksen tunnetta.

6. Tummankeltainen virtsa

Virtsan väristä näkee nopeasti, kärsiikö nestehukasta vai ei. Mitä vähemmän on juonut nestettä, sitä keltaisempaa virtsa on. Jos virtsa on siis tummankeltaista, se kertoo siitä, että elimistö kaipaa lisää nestettä.

7. Päänsärky

Päänsärky on nestehukan merkeistä kaikkein yleisin. Pään sisällä on normaalisti tietty määrä nestettä, jonka puuttumisesta päänsärky kertoo. Alkoholi, kofeiini tai energiajuomat eivät auta elimistön nestetasapainon palauttamisessa, vaan ne päinvastoin poistavat nestettä elimistöstä.