Voiko ravinnolla vaikuttaa akneen?

Pahentaako makean syöminen aknea? Pitäisikö maitotuotteita välttää, jos on akne? Entä mitä olisi hyvä syödä? Me kysyimme ihotautilääkäriltä.

Lähikuva akneihosta

AKNE Aknea voi lähes aina hoitaa.

© iStock

Nuoruus ja finnit kuuluvat erittäin usein yhteen. Teini-iässä talirauhaset tuottavat tavallista enemmän rasvaa, mikä tukkii niiden tiehyet, ja ihon suuri rasvamäärä suorastaan kutsuu luokseen Propionibacterium acnes -nimisiä bakteereja, jotka aiheuttavat tulehdusreaktioita ja finnejä. Valitettavasti iho ei puhdistu kuin taikaiskusta, kun teinivuodet jäävät taa, vaan moni kärsii finneistä vielä vanhempanakin – eikä tiede osaa aina selittää, miksi näin käy.

Lähes kaikenlaista aknea voidaan kuitenkin hoitaa, joten päätä ei ole syytä panna pensaaseen. Apua voi hakea käsikauppavalmisteista, ja jos näppylät kiusaavat pahan kerran, on hyvä hakeutua lääkäriin. Kannattaa myös tarkastella ruokailutottumuksiaan, sillä vaikka ravinnon vaikutusta akneen ei ole pystytty täysin todistamaan, tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että jotkin ruoka-aineet voivat lisätä ihon epäpuhtauksia, toiset taas vähentää niitä.

Alla on vinkkejä siitä, mitä ruoka-aineita välttämällä voi yrittää vaikuttaa ihon kuntoon, ja mitä kannattaa syödä.

LUE MYÖS: Aknelta ei ole turvassa aikuisenakaan – täältä saat apua aknen hoitamiseen

VÄLTÄ NÄITÄ

 • Tyydyttynyttä rasvaa
  Varsinkin maitotuotteissa ja lihassa olevan tyydyttyneen rasvan tunnistaa siitä, että se kovettuu jääkaapissa. Liika tyydyttynyt rasva on pahaksi ylipäätään, ja myös iholle.

 • Nopeita hiilihydraatteja
  Vaaleassa leivässä ja namuissa on nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokeria hetkessä, mikä on pahaksi iholle.

 • Rasvattomia maitotuotteita
  Esimerkiksi rasvattoman maidon suuri maitoproteiinipitoisuus voi pahentaa ihon akneongelmaa.

SUOSI NÄIT̈Ä

Tutkimusten perusteella tulehdusta hillitsevä ravinto, josta on esimerkkejä alla, voi vaikuttaa positiivisesti myös ihon kuntoon.

 • Rasvaista kalaa
 • Marjoja
 • Pähkinöitä
 • Kuitupitoisia vihanneksia, kuten juureksia ja kaalia

Lue myös: Ruusufinni – mitä punoittavalle ja rakkulaiselle iholle voi tehdä?

Asiantuntija: ihotautilääkäri H. Lomholt

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 10/2021