Totta ja tarua appelsiini-ihosta eli kosmeettisesta selluliitista

Lähteekö selluliitti treenaamalla? Entä onko appelsiini-iho perinnöllistä? Listasimme faktoja sekä vääriä väittämiä kosmeettisesta selluliitista.

Nainen kuivaharjaa reisiään

Mitä appelsiini-iho on?

Appelsiini-ihoa kutsutaan myös selluliitiksi, vaikka lääketieteessä selluliitti tarkoittaa pahaa ihon sidekudoksen tulehdusta eikä vaaratonta appelsiini-ihoa. Appelsiini-ihossa on kyse ihon ja lihasten väliin rykelmiksi kertyneestä rasvasta, jota ympäröi sidekudos. Kun sidekudos menettää joustavuuttaan, ihossa näkyy appelsiini-iholle tyypillisiä kuoppia.

Selluliittia on totuttu pitämään kosmeettisena haittana, ja siihen eroon pääsemiseen on esitetty monia konsteja. Mutta toimivatko esimerkiksi treeni tai kalliit voiteet? Entä periytyykö appelsiini-iho? Listasimme selluliittiin liittyvä väittämiä ja tutkimme niiden todenperäisyyden.

Väittämä 1: Appelsiini-ihosta voi päästä voiteilla

TARUA!

Selluliittivoiteiden säännöllisellä käytöllä yhdistettynä likuntaan voi valmistajien mukaan ehkäistä selluliitin syntymistä ja poistaa jo syntynyttä selluliittia. Useimpien lääkäreiden mukaan voiteet ovat kuitenkin vain rahan hukkaa.

Väittämä 2: Treenillä voi vaikuttaa appelsiini-ihoon

TOTTA!

Liikunnalla voi ehkäistä selluliitin muodostumista. Selluliittia kertyy tyypillisesti reisiin, pakaroihin ja käsivarsiin. Treenatessa kannattaa keskittyä etenkin suuriin lihasryhmiin.

Lihasvoimatreeniä kannattaa täydentää myös kestävyysharjoittelulla, esimerkiksi juoksulla, pyöräilyllä ja vesiliikunnalla.

Väittämä 3: Raskaus vaikuttaa appelsiini-ihon muodostumiseen

TOTTA!

Naishormonit edistävät selluliitin syntymistä teini-iässä ja raskauden aikana ja hormoneja käytettäessä. Lisäksi, jos paino nousee raskauden aikana runsaasti, appelsiini-iho voi näkyä selvemmin.

Väittämä 4: Heikko verenkierto aiheuttaa selluliittia

EI TOTTA EIKÄ TARUA!

Monet epäilevät selluliitin johtuvan huonosta verenkierrosta, jolloin ratkaisuksi tarjotaan pintaverenkierron vilkastuttamista esimerkiksi kuivaharjaamisella.

Toisten mukaan asia on pikemminkin päinvastoin: appelsiini-iho heikentää verenkiertoa kudoksissa. Lopullista vastausta on siis vaikea antaa, mutta esimerkiksi verenkiertoa heikentävän tupakoinnin lopettaminen on joka tapauksessa suositeltavaa.

Väittämä 5: Selluliitti on perinnöllistä

TOTTA!

Taipumus appelsiini-ihoon on perinnöllinen, ja tämän vuoksi toisilla naisilla sitä muodostuu helpommin jo nuorella iällä.

Väittämä 6: Selluliitti johtuu elimistön kuona-aineista

TARUA!

Elimistöön ei kerry kuona-aineita, vaan se poistaa eritteiden mukana mahdolliset haitalliset ja tarpeettomat aineet.

Väittämä 7: Selluliitti johtuu nesteen kertymisestä

Selluliitti on sidekudoksen väleihin rykelmiksi kertynyttä rasvaa.

Voiko selluliittia ehkäistä?

Jos selluliitin muodostumista haluaa torjua, terveelliset elämäntavat – terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä säännöllinen liikunta – ovat paras konsti.

LUE MYÖS: Suonikohjut – näin niitä voi hoitaa