Mitä pitää tehdä, kun selkä on kipeä? Miten selkävaivoja kannattaa hoitaa? 8 hyvää neuvoa selän hyväksi.
Liike on selällekin paras lääke
Liikunta on koko kehon, myös selän, terveyden perusta. Kun keho liikkuu, selkä aktivoituu solutasolle saakka. Selän hyvinvoinnin kannalta on tärkeintä, että valitaan mieluinen laji, jota tulee harrastettua säännöllisesti, sillä toistuva liikunta on kuin voitelua selän liikkuville osille. Arkiliikunta on selälle aivan yhtä tärkeää kuin määrätietoinen treenauskin, joten kaikki kävelylenkeistä uintiin ja ryhmäliikuntaan on vain plussaa.
Selkäkivun voi usein pysäyttää jo alkuunsa
Selkäkivun merkkeihin kannattaa kiinnittää huomiota heti, jos sellaisia havaitsee, sillä selkäongelmat kehittyvät usein kuin varkain. Ensimmäinen merkki voi olla miltei harmittoman tuntuinen selän jäykkyys. Vähitellen jäykkyyden tunne kehittyy kivuksi, joka kuin huomaamatta voimistuu, kunnes kipu on häiritsevän kova. Kiireen tai stressin vuoksi selkäkivun ensi oireet jäävät helposti huomiotta.
Paikalleen jämähtäminen on pahasta
Selkäkipuisenakin on syytä pyrkiä liikkumaan edes hiukan. Kun selkäkipu iskee, moni kuvittelee, että paikallaanolo olisi parasta lääkettä, ja jää kotiin lepuuttamaan selkäänsä. Makuulle jääminen on kuitenkin selän toipumisen kannalta usein huonoin ratkaisu. Rauhallinen kävely parantaa selän alueen verenkiertoa ja edistää toipumista.
Selkä tottuu rutiineihin
Huomattavat liikuntatottumusten muutokset voivat rasittaa selkää liikaa, etenkin, jos kuormitus on yhtäkkinen ja voimakas. Jokavuotinen klassikko iskee keväisin, kun innokkaimmat viherpeukalot ryhtyvät kääntämään maata ensimmäisten lämpimien päivien innoittamina. Kun selkää rasitetaan kokonaisen viikonlopun ajan tavalla, johon se ei ole tottunut, se kipeytyy varmasti.
LUE MYÖS: Miltä selkäkipu tuntuu?
Magneettikuvausta ei aina tarvita
Magneettikuvauksen päätarkoitus on kartoittaa yleistilanne, sulkea pois mahdolliset vakavat sairaudet, kuten syöpä, sekä paljastaa murtumat tai leikkausta vaativat vammat. Jos selkäkipu ei viittaa tämänkaltaisiin tiloihin, magneettikuva saattaa pikemminkin hämmentää kuin selkiyttää tilannetta.
Nostoasentoihin kannattaa kiinnittää huomiota
Selkä ei ehkä aina kärsi siitä, jos taakkoja nostellaan suorin vartaloin. On kuitenkin viisainta muistaa yleisohje, jonka mukaan nostoissa kannattaa hyödyntää ennen kaikkia reisien ja käsivarsien voimaa, eli kumartumisen sijaan kannattaa pyrkiä pitämään selkä suorana nostaessa. Näin nikamat ja välilevyt puristuvat mahdollisimman vähän yhteen.
Selkä kertoo, mikä asento sopii parhaiten
Jokainen tuntee oman selkänsä parhaiten, ja omat tuntemukset ja liikkumistottumukset ohjaavat yleensä löytämään selän kannalta parhaat, kivuttomimmat ja vähiten kuormittavat asennot ja liikuntamuodot. Selkä onneksi ilmaisee hyvin nopeasti, mikäli jokin liike on sille pahasta, ja näitä tuntemuksia onkin syytä kuulostella tarkasti.
Selkäkipu menee usein nopeasti ohi
Kuten flunssa, myös selkäsärky menee usein nopeasti ohi. Selän alueen kipu on usein laadultaan harmitonta, väliaikaista lihasperäistä kipua, ja vaikka tuntemus olisi hetkellisesti ikävä, sen vuoksi ei useinkaan tarvitse muuttaa radikaalisti esimerkiksi liikuntatottumuksia.
Juttu on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 8/2019.