9 helppoa vinkkiä, joilla voit paremmin

Jos tuntuu, että juuri tänään et jaksaisi ponnistella hyvinvointisi eteen, muista, että pienilläkin teoilla on vaikutusta. Viereisellä sivulla on asioita, jotka voit tehdä terveytesi hyväksi vähällä vaivalla.

Nainen pitää taukoa kohentaakseen mielialaansa ja terveyttään. Terveys koostuu myös pienistä teoista.

TERVEYS – Muista, että pienetkin teot lasketaan. Varsinkin, jos niistä tulee hyviä, pysyviä tapoja.

© iStock

Kuulostaako tutulta:

tavallinen arkiilta, eikä sinulla ole voimia lihastreeniin tai uusien kasvisruokareseptien kokeiluun, haluat vain lösähtää sohvalle.

Ei hätää, sekin on ihan ok.

Mutta ennen kuin asetut sohvalle pakastepizzan kanssa, muista, että terveyttä voi kohentaa monin pieninkin tavoin. Kokosimme joukon vinkkejä, joilla omaa hyvinvointia voi parantaa arjessa ilman suurta panostusta.

Parasta on, jos pienistä teoista tulee pysyviä hyviä tapoja.

Kokeile, niin toteat tehon!

PIENIN TEOIN LISÄÄ HYVINVOINTIA

Huolehdi valonsaannista

Auringonvalo säätelee sisäistä kelloamme ja vaikuttaa myös mielialaan. Kesällä riittävä valonsaanti on taattu, mutta jos tuntuu, että pimeään aikaan et saa ulkona riittävästi valoa, hanki kirkasvalolamppu ja käytä sitä 20–30 minuuttia mieluiten aamuisin.

Syö salaattia

Tärkkelyksen määrän rajoittaminen ruokavaliossa voi tuntua vaikealta, kun pöydässä on usein perunaa, pastaa, riisiä tai leipää. Laita pöytään myös salaattia ja ota sitä lautaselle ensin. Vaihda valkoi- nen vihreään, niin ruuansulatus kiittää.

Valmistele kehoa päivään

Aamulla herätessä keho on ollut pitkään liikkumatta ja aivotkin ovat vielä puoliunessa. Anna kehon ja mielen herätä rauhassa ja tee sängyssä muutamia rauhallisia venytyksiä – venyttele ainakin niska, selkä ja hartiat.

Sammuta valot

Rauhassa hämärässä istuminen antaa aikaa vetää henkeä ja pohtia asioita. Rauhoita siis illasta hetki, sammuta valot, sytytä vaikka kynttilä ja rentoudu hetkeksi. Hämärässä istuessa ajatukset saavat hiljentyä hetkeksi, ja kiireinen päivä päättyy pehmeään hämärään.

Hengitä syvään

Helppo hengitysharjoitus auttaa rauhoittamaan kehoa ja mieltä. Voit tehdä sen sohvalla, autossa tai vaikka WC:ssä. Hengitä si- sään 4 s, pidätä hengitystä 4s,hengitäulos4sja pidä sitten 4 s tauko en- nen seuraavaa sarjaa. Tee 10 sarjaa, niin huomaat miten hartiat rentoutuvat ja hengitys syvenee.

Kävele, kun olet ulkona

Ihana metsälenkki voi olla viikonlopun koho- kohta, mutta terveyden kannalta on tärkeämpää saada liikuntaa joka päivä. Käy siis lähikaupassa jalkaisin tai tee pieni lisälenkki postilaatikolla käydessä, niin askelia kertyy myös arkena – ja keho kiittää.