Chili con carne

11,5 tuntia
565 kcal

Tummalla suklaalla aateloitu täyteläinen chilipata.

Chili con carne

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

4 annosta

  • 50 g valkoisia papuja
  • 50 g punaisia kidneypapuja
  • 1 pientä punasipulia
  • ½ tl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 300 g suikaloitua naudanpaistia
  • ripaus merisuolaa
  • ½ punainen chilipaprika
  • ½ tl juustokuminaa (eli jeeraa)
  • 2 valkosipulin kynttä
  • ½ tl tulista paprikajauhetta
  • 4 katajanmarjaa
  • hieman raastettua muskottipähkinää
  • vastajauhettua mustapippuria
  • ½ rasia tomaattimurskaa
  • 1 maissintähkää tai
  • 1 dl pakastemaissia
  • ½ punainen paprika
  • ½ vihreä paprika
  • 10 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus väh. 70 %)
  • ½ tl akaasiahunajaa
  • ½ rkl oliiviöljyä

Pinnalle:

  • silopersiljaa
  • 1 rkl kevytranskankermaa

Valmistus

  • Liota papuja vedessä 10 tuntia ja keitä niitä noin 40 minuuttia. Lisää suola vasta kun pavut ovat kypsiä. Pilko sipulit, kääntele niitä öljyssä ja kuullota padassa. Lisää balsamietikka, lihat sekä suolaa ja jatka paistamista silloin tällöin sekoittaen.

  • Halkaise chili pituussuunnassa. Murskaa kumina morttelissa ja silppua valkosipuli.

  • Lisää pataan mausteet ja tomaattimurska. Anna seoksen kiehua hiljalleen 20 minuuttia.

  • Keitä sillä aikaa maissintähkiä kevyesti suolatussa vedessä 7 minuuttia.

  • Pilko tuoreet paprikat ja lisää ne pataan. Jatka keittämistä 10 minuuttia. Jos seos on liian paksua, voit lisätä tilkan vettä. Lisää joukkoon pavut, suklaa ja hunaja, ja kuumenna seos niin, että suklaa sulaa.

  • Irrota maissinjyvät tähkistä ja lisää jyvät pataan. Mausta lihapata öljyllä, suolalla ja pippurilla sekä koristele persiljalla.

VINKKI: Jot et ehdi liottaa ja kypsentää kuivattuja papuja, voit käyttää säilykepapuja. Maku ja koostumus kärsivät hiukan, mutta hätäratkaisuna säilykkeet menettelevät.