Optimaaliset olot aivoille

Syömällä sopivasti voit antaa aivoillesi optimaaliset toimintaolosuhteet.

Ravitsemuksella on suuri merkitys mielialaan ja jaksamiseen.

Kivennäisaineita aivoille

Aivot käyttävät ravintonaan glukoosia, jonka hyödyntämiseen tarvitaan sinkkiä, fosforia, rautaa ja magnesiumia. Kalsiumia ja kaliumia tarvitaan hermosolujen välityksellä tapahtuvaan viestintään. Muihin pehmytkudoksiin verrattuna aivoissa on erityisen runsaasti rautaa ja sinkkiä. Monipuolinen kasviksia, hedelmiä, kokojyväviljaa, maitotuotteita, lihaa, kalaa, perunaa, pastaa jne. sisältävä ravinto on paras kivennäis- ja hivenaineiden lähde.

B-vitamiineilla stressiä vastaan

B-ryhmän vitamiinit - niasiini, riboflaviini, tiamiini, pantoteenihappo, biotiini, B-6, foolihappo ja B-12 - toimivat parhaiten yhdessä.

B-vitamiinit vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin, ja foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin puute voi johtaa muistin ja tiedollisten taitojen heikkenemiseen. Hermosto ja immuunijärjestelmä tarvitsevat B-vitamiineja vastustaakseen stressin vaikutuksia. On esitetty, että foolihappo voi auttaa sressiin liittyvään masennukseen. Biotiini osallistuu proteiini-, hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaan ja edistää aivojen ravintoaineen, glukoosin, hyödyntämistä.

Monipuolinen ravinto on avain B-vitamiinien saannin turvaamiseen. Hyviä B-vitamiinin lähteitä ovat täysjyvätuotteet, vähärasvainen liha, vähärasvaiset maitotuotteet, kasvikset, maksa, pähkinät ja banaani.

Nestehukka vaanii järjenjuoksua

Kun elimistö kärsii nestevajeesta, kaikki henkistä ponnistelua vaativa toiminta hidastuu. Nesteensaannista huolehtiminen on olennaista aivojen toiminnalle.

Kun nestetasapaino on kunnossa, keskittyminen on helpompaa ja päänsärkykin pysyy paremmin loitolla.

Sokerisia juomia kannattaa välttää pidemmän keskittymistä vaativan tehtävän aikana, sillä niiden antama energiapiikki saa aikaan myös vireystason nopean laskun.

Elimistön nestetasapainon näkee helposti virtsan väristä: Vaaleankeltainen väri tarkoittaa, että nestetasapainosi on hyvä. Jos virtsa on tummankeltaista, kannattaa lisätä nesteensaantia. Jos virtsa on väritöntä, olet juonut liikaa.

Vireänä lounaaseen

Sekä hiilihydratteja että proteiinia sisältävä aamiainen takaa, että aivoille riittää polttoainetta lounaaseen asti. Aamiaispöydässä pitäisi siis olla hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita, esim. leipää, puuroa, maissihiutaleita, hedelmiä ja vaikkapa hunajaa, hilloa ja tuoremehua sekä proteiinia esimerkiksi vähärasvaisista leikkeleistä.

Proteiini auttaa jaksamaan iltapäivän

Jos sinulla on taipumusta väsähtää iltapäivisin, syö lounaalla vähärasvaista lihaa, kalaa, äyriäisiä, kananmunaa, papuja, herneitä, linssejä tai tofua. Niissä on paljon proteiinia, joka antaa aivoille hitaasti imeytyvää energiaa. Proteiinipitoinen ruoka ylläpitää verensokerin tasapainoa pitkään etkä väsähdä ruuan päälle, sillä aivosi saavat energiaa hiljalleen. Proteiini edistää myös dopamiini-välittäjäaineen tuotantoa, joka pitää aivot aktiivisina.

Nopeilla hiilihydraateilla unten maille

Banaani sisältää nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja eikä juurikaan proteiinia. Tämän ansiosta banaanit nostavat serotoniinin määrää aivoissa. Serotoniinin ansiosta myös nukahdat illalla helposti. Valitse kypsiä banaaneja, sillä niiden hiilihydraatit ovat nopeasti imeytyviä. Mitä kypsempi banaani, sitä nopeammin hiilihydraatit imeytyvät elimistöön.