Torju elintapasairauksia tulehdusta hillitsevällä ruokavaliolla

Monia eläintapasairauksia voi torjua noudattamalla tulehdusta hillitsevää ruokavaliota. Kerromme lisää siitä, mitä ongelmia voit torjua syömällä oikein.

Yrttimaustettua lohta, sitruunaa ja rosmariinia leikkuulaudalla

Tulehdusta hillitsevässä ruokavaliossa syödään paljon rasvaista kalaa.

Tulehdusta hillitsevän ruokavalion hienous on siinä, että se torjuu lähes koko eläintapasairauksien kirjoa eli sairauksia, joiden syynä on krooninen tulehdustila. Nuo sairaudet voivat vähitellen kuluttaa elimistöä sisältäpäin kuin ruoste ja edistää elimistön ikääntymistä.

Lue lisää tulehdusta hillitsevästä ruokavaliosta

Tulehdusta hillitsevällä ruokavaliolla voit torjua seuraavia ongelmia:

Urheiluvammat. Muun muassa sääriin, akillesjänteisiin ja polviin kohdistuva liiallinen kuormitus voi aiheuttaa tulehduksen, joka voi kroonistua, jos olet kärsimätön etkä anna kehollesi aikaa palautua. Tulehdusta hillitsevä ruokavalio voi auttaa kudoksia toipumaan. Etenkin rasvainen kala sekä kurkuma ja inkivääri toimivat hyvin. Myös ruusunmarjaa voidaan käyttää palautumisen edistämiseen.

Syöpä. Krooninen tulehdus voi häiritä solunjakautumista ja edistää siksi syöpäkasvainten syntyä. Ravintokuitu, värikkäät vihannekset ja kala ovat ruokavalion tärkeimpiä aseita syöpää vastaan. Eineksiä, alkoholia ja nopeita hiilihydraatteja, kuten sokeria sekä valkoisia jauhoja, kannattaa välttää.

Veritulpat. Tupakointi, kolesteroli ja kohonnut verenpaine aiheuttavat valtimoiden kovettumista. Todella vaaralliseksi tilanne kehittyy, jos krooninen tulehdus provosoi elimistöä muodostamaan veritulppia. Tulehdus voidaan todeta verikokeessa CRP-arvosta (C-reaktiivinen proteiini). Naisilla, joilla on korkea CRP-arvo, on yli kolme kertaa muita suurempi riski saada veritulppia. Ihmisillä, joilla on matala CRP, on hyvin pieni veritulppien riski.

Diabetes. Nopeasti imeytyvät hiilihydraatit kohottavat verensokeria niin vauhdikkaasti, että vereen tulvii insuliinia eivätkä lihakset tai maksa pysty enää reagoimaan hormoniin. Se saa aikaan tulehdustilan, jonka johdosta vaarallista rasvaa varastoituu vatsan seudulle ja riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kasvaa. Täysjyvän sisältämät hitaat hiilihydraatit sekä liikunta ovat parhaita keinoja verensokerin tasapainottamiseksi.

Kohonnut verenpaine. Korkea verenpaine ärsyttää verisuonten seinämiä ja aiheuttaa tulehdusta. Tulehdusta hillitsevällä ruokavaliolla voi alentaa verenpainetta merkittävästi muun muassa siksi, että se sisältää vain vähän sokeria. Sokeri vapauttaa vereen insuliinia ja voi saada myös verenpaineen kohoamaan.

Masennus. Masentuneella on usein ongelmia stressihormonien kanssa. Ne saavat rasvan kerääntymään vatsan seudulle ja aiheuttavat siten hiljaista tulehdusta. Kala on mainio mielialan kohottaja, sillä kalaöljy on tärkeää aivojen toiminnalle. 20 prosenttia aivojen rasvasta on kalaöljyjä.

Dementia. Alzheimerin tauti voi aiheutua aivosolujen ympärillä piilevästä kroonisesta tulehduksesta. Kala ja äyriäiset, vihannekset, palkokasvit, hedelmät, oliiviöljy ja yrtit voivat ehkäistä Alzheimerin taudin puhkeamista.

Astma. Krooninen tulehdus saa keuhkojen pienimmät hengitystiet ahtautumaan ja täyttymään limalla. Tulehdusta hillitsevä ruoka ehkäisee astmaattisia reaktioita ja voi jopa pienentää astmalääkityksen tarvetta. Etenkin kala on hyödyksi, ja se voi myös pienentää raskaana olevan astmaatikon riskiä siirtää sairautta eteenpäin lapselle.

Tulehdusta hillitsevä ruokavalio torjuu myös seuraavia ongelmia:

  • Psoriasis
  • Ientulehdus
  • Nivelvaivat
  • Luuston haurastuminen
  • Ylipaino
  • Ruuansulatusongelmat
  • Ihottuma
  • Kuukautiskivut

Artikkeli: KUNTOPLUS 13/2011