Pitäisikö pastaa, riisiä ja leipää välttää?

Lue ravitsemusasiantuntijan vastaus.

Kysymys

Pitäisikö pastaa, riisiä ja leipää välttää, koska niissä on paljon hiilihydraatteja?

Vastaus

Ihmisen elimistö tarvitsee hiilihydraatteja toimiakseen. Kannattaa siis syödä esimerkiksi perunaa, pastaa, riisiä tai leipää päivittäin. Hiilihydraattien nauttiminen ei suinkaan merkitse väistämätöntä lihomista. Hiilihydraatteja voi syödä myös järkevästi. Täytyy vain valita täysjyvätuotteita, kuten ruisleipää, täysjyväleipää, kaurahiutaleita, tummaa riisiä ja täysjyväpastaa, valkoisen leivän, riisin ja pastan sijaan.

Täysjyvätuotteet sisältävät huomattavasti enemmän ravintokuituja, vitamiineja, kivennäisaineita ja makua kuin pitkälle jalostetut.

Lue myös: Mihin kuitua tarvitaan?

Valitse tarkkaan

Kun haluaa syödä hiilihydraatteja terveellisesti, on valittava huolella, mitä hiilihydraattien kanssa syö. Muuten annoksesta tulee helposti kovin kaloripitoinen.

Kannattaa harkita tarkkaan, mitä nauttii pastan, perunoiden, riisin ja leivän kanssa. Pelkät hiilihydraatit eivät ratkaise ruuan energiasisältöä. Kastike ja päällykset ovat helposti hiilihydraatteja kaloripitoisempia.

Täysjyvää ruuansulatuksen hyväksi

Viljatuotteet ovat tärkein ravintokuitujen lähde. Kuidut pitävät ruuansulatuksen käynnissä ja edistävät kylläisyyttä, jolloin kiusaus ahmimiseen pienenee.

Ravintokuidut ovat eräänlaisia hiilihydraatteja, mutta ne eivät pilkkoudu maha-suolikanavassa. Kuidut kulkeutuvat ruuansulatuksen läpi melko ehjinä, joten suotuisia aineita imeytyy pitkin matkaa. Täyttävyyden lisäksi kuiduilla on muitakin hyviä ominaisuuksia. Ne vähentävät syövän sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä ehkäisevät ummetusta.

LUE MYÖS: Peruna – faktat kuntoon käytetyimmästä kasviksesta.