Onko avokado todella ilmastopahis?
Terveellistä rasvaa, runsaasti kuitua ja hyvää makua, mutta, mutta. Avokadoa on syytetty ilmastopahikseksi. Mikä on totuus?
Terveellistä rasvaa, runsaasti kuitua ja hyvää makua, mutta, mutta. Avokadoa on syytetty ilmastopahikseksi. Mikä on totuus?
Avokado on viime aikoina saanut huonon maineen ympäristöä kuormittavana vihanneksena, mutta todellisuus ei ole aivan niin karu. On totta, että avokadoja tuodaan kaukaa, mutta se tapahtuu laivoilla ja merikuljetukset ovat erittäin tehokkaita. Siksi kuljetuksen ilmastovaikutus onkin suunnilleen sama kuin ulkomaisten omenoiden, joita säilytetään muutama kuukausi kylmävarastossa, ennen kuin ne tulevat kauppoihin.
Avokadon suurin ongelma ympäristön kannalta on, että sitä viljellään pääasiassa sellaisissa maailmankolkissa, joissa vedestä on pulaa, ja siksi avokadojen viljely voi olla paikallisen vesitalouden kannalta kestämätöntä.
Avokadoissa tulee myös jonkin verran hävikkiä, koska niiden ihanteellinen käyttökypsyys on joskus vaikea ajoittaa oikein ja ne saattavat lopulta päätyä käyttämättöminä biojätteeseen. Seuraavana on vinkkejä siitä, miten avokadoja on hyvä kypsyttää ja säilyttää kotona niin, että ne tulevat varmasti myös käytetyiksi.
Lähde: Thomas Roland, yhteiskuntavastuujohtaja, Coop
Kovia (siis raakoja) avokadoja on paras säilyttää huoneenlämmössä. Kylmässä kypsyminen pysähtyy ja avokadoihin tulee ruskeita laikkuja, sillä raakana ne eivät kestä kylmää.
Voit nopeuttaa kypsymistä säilyttämällä avokadoja etyleeniä erittävien kasvisten tai hedelmien, kuten tomaattien, omenoiden tai sitrusten, kanssa. Muille kasviksille kypsät avokadot ovat huonoa seuraa.
Kypsät avokadot voi panna jääkaappiin, missä ne voivat säilyä viikkoja; pöydällä ne nahistuvat muutamassa päivässä. Avokadoa voi myös pakastaa ja käyttää sen jälkeen soseena.