Mitkä kalat ovat terveellisimpiä
Oikeanlaista kalaa syömällä voi saada suuria terveyshyötyjä.
Terveyden kannalta sillä on merkitystä, valitseeko lautaselleen lohta vai turskaa. Jos haluaa syödä terveyttä edistävää kalaa, kannattaa suosia rasvaista kalaa, kuten lohta.
Erään tutkimuksen mukaan mitä enemmän rasvaista kalaa syö, sitä pienempi on sydänveritulpan riski. Tästä on kiittäminen rasvaisen kalan sisältämiä omega-3-rasvahappoja.
Tutkimuksessa eniten rasvaista kalaa syöneellä naisryhmällä sydänveritulppien määrä oli 22 prosenttiyksikköä pienempi kuin vain vähän rasvaista kalaa syöneillä naisilla. Miesten kohdalla pudotus oli 12 prosenttiyksikköä.
LUE MYÖS: 8 tärkeintä kysymystä aivohalvauksesta
Tutkimusta tehtiin mm. Aalborgin yliopistossa Tanskassa ja siinä seurattiin 60 000 ihmistä 17 vuoden ajan ja tarkasteltiin osallistujien sydänveritulppien määrää ja ruokailutottumuksia.
LUE MYÖS: Pitääkö käyttää kalaöljyravintolisää?
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa. Terveydelle erityisen hyödyllisiä rasvaisia kaloja ovat mm. makrilli, silli, anjovis, lohi, sardiniini ja kirjolohi.