Päänsärystä eroon mausteilla
Kuminaa, paprikaa ja kurkumaa. Ei kuulosta mitenkään hassummalta lääkekuurilta.
Kuminaa, paprikaa ja kurkumaa. Ei kuulosta mitenkään hassummalta lääkekuurilta.
Skotlantilaisen tutkimuksen mukaan mainitut mausteet sisältävät niin suuria määriä salisyylihappoa, että niiden vaikutus on lähes yhtä tehokas kuin monilla kipulääkkeillä. Näin on ainakin teoriassa.
Mausteet voivat poistaa päänsärkyä jopa tehokkaammin kuin aspiriinin kaltaiset tavalliset särkylääkkeet.
LUE MYÖS: Mitä Hortonin syndrooma on?
Salisyylihapolla on tulehduksia torjuvia ominaisuuksia. Se voi tehota moniin vaivoihin, esimerkiksi reumaan.
Toisen tutkimuksen mukaan salisyylihappoa sisältävät ruoka-aineet voivat ehkäistä syöpää erityisesti suoliston alueella.
Marokkolaisia makuja kipujen torjuntaan
Juustokumina (jeera), paprika ja kurkuma ovat aineksia monissa intialaisissa, pakistanilaisissa ja pohjoisafrikkalaisissa ruuissa. Kokkaa esimerkiksi marokkolaista taginea ja chermoulaa (4 annosta):
Tagine-pata
1 tl oliiviöljyä
3 porkkanaa kuutioina
3 palsternakkaa kuutioina
3 punasipulia kuutioina
2 isoa perunaa kuutioina
4 purjosipulia kuutioina/renkaina
12 kuivattua luumua, taatelia tai viikunaa
2 mintunoksaa silputtuna
Chermoula-kastike
2 silputtua sipulia ja 3 valkosipulin kynttä
1 pieni pala inkivääriä
1 dl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä
1 tl hunajaa, juustokuminaa, paprikaa ja kurkumaa
1 tl chiliä (vahvuus maun mukaan)
1 kourallinen silputtuja korianterinlehtiä