Näin paljon vettä vihannesten tuotanto nielaisee
Vihannesten ja hedelmien vesijalanjälki on yllättävän suuri, mutta se ei silti vedä vertoja monille eläinperäisille elintarvikkeille.
Vihannesten ja hedelmien vesijalanjälki on yllättävän suuri, mutta se ei silti vedä vertoja monille eläinperäisille elintarvikkeille.
Vihannesten viljelyyn tarvitaan vettä, sen toki tietävät kaikki. Vihannesten välillä on kuitenkin yllättävänkin suuria eroja siinä, miten paljon niiden elinkaaren aikana vettä hulahtaa.
Eri elintarvikkeiden vesijalanjälkeä on tutkittu, ja esimerkiksi yhden omenakilon kokonaisvedenkulutus on yli 800 litraa. Yhden omenan elinkaareen hulahtaa siis 125 litraa makeaa vettä, eikä omppu ole edes vesisyöppöjen pahimmasta päästä. Mangokilon vesijalanjälki on 1 800 litraa.
Vaikka tuhansien järvien maassa vedenkulutus ei tuntuisi kummoiselta huolenaiheelta, monien hedelmien ja vihannesten tuotantoalueilla veden niukkuus voi olla ongelma. Vihanneshyllyllä kannattaakin jatkossa uhrata ajatus hinnan lisäksi myös sille, paljonko ja missä herkun tuotantoon on käytetty vettä.
Vihannesten ja hedelmien vesijalanjälkiä
Mango: 1 800 litraa/kilo
Persikka/nektariini: 910 litraa/kilo
Maissi: 1 222 litraa/kilo
Banaani: 790 litraa/kilo
Appelsiini: 560 litraa/kilo
Peruna: 287 litraa/kilo
Kurkku: 353 litraa/kilo
Kaali: 237 litraa/kilo
Tomaaatti: 214 litraa/kilo
Salaatti: 237 litraa/kilo
Vihannekset ja hedelmät eivät kuitenkaan ole suinkaan pahimpia vesisyöppöjä. Monien eläinperäisten tuotteiden tuotanto kuluttaa kokonaisuudessaan moninkertaisesti vettä. Esimerkiksi kilo naudanlihaa vie vettä yli 15 000 litraa ja suklaa - voi ei! - huikeat 24 000 litraa/kilo.
Muut elintarvikkeet
Suklaa: 24 000 litraa/kilo
Naudanliha: 15 500 litraa/kilo
Kananmuna: 3 300 litraa/kilo
Sianliha: 5 988 litraa/kilo
Lampaanliha: 10 412 litraa/kilo
Riisi: 2 497 litraa/kilo
Lähde: Water Footprint Network**Lue lisää: WWF: Suomen vesijalanjälki