Ketodieetti laihdutti 30 kg: ”Ennen ketodieettiä ahmin pikaruokaa”

Ketodieetistä löytyi sopiva ruokavalio. Katso vinkit täältä.

Ditte noudatti ketodieettiä vuoden ajan

ENNEN JA JÄLKEEN Ditten oli helppo noudattaa ketodieettiä, sillä hän rakastaa lihaa ja kasviksia.

© Ditten kotialbumi

Ditten kotona on tavallisesti neljä ruokailijaa, jotka syövät voissa paistettua pihviä ja kermaperunoiden tapaan valmistettua kaalia – ruokaa, josta koko perhe pitää. Se on täyttävää, ja rasvapitoisuus on tarpeeksi korkea ketoruokavaliolle.

”Me nautimme liharuoasta. Jokaisen pitäisi löytää juuri itselle sopiva ruokavalio”, sanoo 38-vuotias Ditte. Vuosi sitten hän vaihtoi miehensä toivomuksesta ruokavalion ketodieetiksi, koska myös hänen miehensä halusi päästä liikakiloista.

Ei liikaa sääntöjä

Aiemmin usein syödyt pikaruuat ja leivonnaiset vaihdettiin lautasilla lihaan, kalaan, muniin, vähähiilihydraattisiin kasviksiin, öljyihin ja rasvaisiin maitotuotteisiin. Kesti oman aikansa ja vaati myös vaivaa opetella, mitä kaikkea saa syödä ja mitä ei, mutta kun opetteluvaihe oli ohi, alkoi kaikki sujua yllättävänkin helposti. Varsinkin siksi, että Ditte ja hänen miehensä päättivät keskittyä suuriin linjoihin sen sijaan että hifistelisivät yksityiskohtien kanssa.

”Meille on tärkeää, ettei sääntöjä ole liikaa. Kädet ovat vapaat, kunhan ruoka vain sopii ketoruokavalion vaatimuksiin”, sanoo Ditte. Heille on tullut ohjenuoraksi se, että ruuan pitää olla mahdollisimman vähän jalostettua, joten kiellettyjen listalla ovat niin pizzat kuin eineksetkin, ja ruoka valmistetaan alusta asti itse.

”Nykyään pikaruoka ei enää juurikaan houkuttele minua. Elimistöni ei tarvitse sitä mihinkään. Jollei päivällistarpeita ole hankittu, olen mieluummin syömättä”, hän vakuuttaa.

Kaikki ei ole kiellettyä

Ketodieetin alussa uusien tapojen opettelu oli kyllä Ditten mielestä vaativaa – kuten vaikkapa leipomon ohittaminen kotimatkalla sisään poikkeamatta. Mutta jo parin viikon kuluessa uudet tottumukset tulivat tavaksi ja jopa sokeriton limu sai jäädä. Alkuvaiheessa sokerittomia juomia kului makeanhimon taltuttamiseksi.

”Annoin itselleni myös luvan syödä mantelijauhosta tehtyä suklaakakkua melkein niin paljon kuin halusin. Lupa toteuttaa mielihaluja auttoi minut selviämään alkuvaiheen yli”, Ditte selittää. Jotain apua toki tarvittiin, jotta koko iän kestäneestä makean mussutuksesta pääsi eroon. Aiemmin tiheä napostelu piti hänet käynnissä. Jo kuukauden kuluttua hän huomasi, että tarve jatkuvaan naposteluun oli vähentynyt merkittävästi:

”Aiemmin olisin voinut napostella vaikka kaupan herkkutiskin tyhjäksi. Nykyään ei tule samanlaista nälkäpaniikkia, joka sai tekemään tyhmiä valintoja. Minulle on tullut tärkeämmäksi pitää verensokeri tasaisena ja energiankulutus samoin. Elimistöni ei enää yksinkertaisesti kaipaa pikaista energiatankkausta.”

Hoikistunut Ditte ottaa selfietä.

HYVIN MENEE! Ditten eteisessä on suuri peili, jonka eteen hän jää harva se päivä ihastelemaan uuden ruokavalion tuloksia.

© Ditten kotialbumi

Paino putoaa kohisten

Ditte on aiemmin yrittänyt pudottaa painoa useamman kerran muun muassa Painonvartijoiden ja tarkan kalorien laskemisen sekä tiukan treeniohjelman avulla. Lopputulos on kuitenkin aina ollut sama:
”Menetelmät ja kuurit ovat niin tiukkoja, että niitä jaksaa noudattaa vain vähän aikaa, kunnes jälleen palaa vanhoihin tapoihinsa”, Ditte sanoo.

Onkin aivan toista syödä ruokaa, josta myös pitää ja josta tulee kylläinen olo – ja silti pudottaa painoa. Juuri tällainen kokemus Dittellä on ketodieetistä:
”Pidän kovasti ruoasta, jota ketodieettiin kuuluu. Oloni on ollut energinen dieetin alusta asti, ja tulokset ovat näkyneet myös vaa'alla”, Ditte kertoo.

Ketoruokavaliota on kritisoitu siitä, että siihen sisältyy runsaasti rasvaa ja että ruokavaliota on hankala sovittaa yhteen muun perheen syömisten kanssa. Ditte ei kuitenkaan tunnista näitä ongelmia omassa dieetissään.
”Liikaa rasvaa? Minusta ketodieetissä ei ole siitä kyse. En toki pelkää paistaa pihviä voissa tai laittaa kermaa kastikkeeseen, mutta ei kaikkea tarvitse suinkaan uittaa rasvassa. Silloinhan paino alkaa nousta, ellei noudata dieetin periaatteita”, hän sanoo.

Ketodieetti ei ollut ongelma ravintoloissakaan syödessä – paitsi sen yhden ainoan kerran, kun Ditte lähti ystävien kanssa ulos aamiaiselle ja joutui lopulta pärjäämään pelkillä leikkeleillä ja juustolla.

Kaalia ja pihviä lautasella

KETO-PÄIVÄLLINEN Pihvi ja suippokaalia on perheen suosikkipäivällisateria.

© Ditten kotialbumi

Dittes 6 vinkkiä ketodieetille

Paneudu asioihin

Tieto siitä, miksi syö niin kuin syö, tekee ruokavalion noudattamisen selvästi helpommaksi.

Noudata pääperiaatteita

Motivaatio katoaa helposti, jos pitää tutkia jokaista ruoka-ainetta. Keskity rasvan ja hiilihydraatin syönnin pääperiaatteisiin ja toimi niiden mukaan.

Korjaa ruokavaliota

On harhaa kuvitella, että alusta asti tietäisi miten keho milläkin ruualla toimii. Tarkkaile itseäsi ja lisää ja poista ruokia sen mukaan, miten ne tuntuvat juuri sinulla toimivan.

Ole sosiaalinen

Kun joku kutsuu sinut syömään, tarjolla on useimmiten lihaa tai kalaa ja kasviksia, mutta tarpeen tullen voit ottaa omat eväät mukaan.

Etsi inspiraatiota

Kaikki tieto internetissä ei välttämättä pidä paikkaansa, mutta erilaiset blogit, sosiaalisen median ryhmät jne. voivat kuitenkin antaa ideoita omaan ruokavalioon.

Etsi korvaavia tuotteita

Ketodieetinkään ei tarvitse olla ikävää. Ketoleivonnaiset ja pähkinät esimerkiksi voivat auttaa, kun mieli tekee herkkuja.

Ditte ennen ketodieettiä ja sen jälkeen

MERKITTÄVÄ MUUTOS ”Mieli ei aina tahdo pysyä muutoksessa mukana, mutta kun katson kuviani ajalta ennen dieettiä ja sen jälkeen, ymmärrän, että olen todella onnistunut tällä kertaa”, Ditte sanoo.

© Ditten kotialbumi