Chilipaprika hillitsee ruokahalua ja kiihdyttää aineenvaihduntaa ja helpottaa näin hoikalla linjalla pysymistä.
Chili tekee vähärasvaisesta ruuasta maittavaa, jolloin terveellisen ja vähäkalorisen ruokavalion noudattaminen on myös mukavaa. Ota vastaan chilin tulinen tuki vaikkapa kokeilemalla herkullisia reseptejämme. Linkit sivun lopussa.
LUE MYÖS: Onko chili terveellistä?
TERVEYSFAKTAA
- Chilipaprika sisältää C-vitamiinia, beetakaroteenia, antioksidantteja ja flavonoideja. Nämä aineet edistävät elimistön immuunipuolustusta ja suojaavat esimerkiksi tulehduksilta.
- Chili alentaa verenpainetta laajentamalla verisuonia niin, että veren virtaaminen tehostuu.
- Chili suojaa mahalaukkua alkoholin ja joidenkin lääkkeiden syövyttävältä vaikutukselta edistämällä liman eritystä. Lima muodostaa mahaan suojaavan kalvon.
- Chilin tulisuuden aiheuttaja on aine nimeltä kapsaisiini. Kapsaisiini vaikuttaa ihon ja kielen lämpöja kipureseptoreihin.
- Chilipaprikan kapsaisiinipitoisuus ei ole suurimmillaan siemenissä, kuten voisi luulla, vaan välittömästi kannan alla sijaitsevassa siemenpohjassa.
- Chili on itse asiassa vaatimaton mauste, sillä se vain korostaa muiden ruoka-aineiden makua. Kapsaisiini ei tuo ruokaan minkäänlaista makua, vaan se tekee siitä vain tulista. Siksi chili saa ruuan maistumaan niin herkulliselta.
- Chilin kapsaisiisi on rasvaliukoista ja se liukenee osittain myös alkoholiin. Liikaa tulisutta voi lievittää maidolla, jogurtilla ja huuhtelemalla alkoholilla. Vedestä tai oluesta ei ole apua.
LUE MYÖS: Onko chili paprika?