Kengännauhoilla vammoja vastaan

Oikein nauhoitetut treenikengät auttavat ehkäisemään rakkoja, mustia kynsiä, nyrjähdyksiä ja rasitusvammoja. Lue, miten nauhoitat treenikenkäsi oikein!

Nainen solmii kengännauhoja ulkona

Kengännauhat ovat tärkeä osa kengän rakennetta, joten jos nauhat on solmittu väärin, kengän iskunvaimennus ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla eikä askel rullaa optimaalisesti. Nauhojen solmiminen oikein vie vain 10 sekuntia.

LUE MYÖS: Näin huomioit nyrjähtäneen nilkan treenissä

Ongelma: Kantapää nousee irti kantakupista

Käytä: Jos kantapää tuntuu nousevan helposti irti kantakupista. Lukkonauhoitus tukee nilkkaa ilman, että kengän muu osa tuntuu liian tiukalta. Ehkäisee ylipronaatiota, jos jaloillasi on tähän taipumusta.

Tee näin: Nauhoita kengät tavalliseen tapaan siksak-kuvioon, mutta tee nauhoituksen yläreunaan normaalin lopetuksen sijaan nauhalukko. Tee se viemällä vasemman ja oikean puolen nauhat omien puoltensa reikien läpi ulkokautta. Tällöin muodostuu silmukka, jonka läpi toisen puolen nauha pujotetaan ristiin, kiristetään ja solmitaan.

Ongelma: Nauhat painavat nilkkaa

Käytä: Jos kärsit nilkkaa puristavista kengistä.

Tee näin: Ristikkäiskuvion sijaan nauhat solmitaan paralleeli- eli rinnakkaiskuvioon. Aloita nauhoitus pujottamalla nauha kengän isovarvasta lähinnä olevasta reiästä läpi ja vie sitten nauha suoraan yläpuolella olevan reiän läpi. Pujota sitten nauha suoraan vieressä olevan reiän läpi, jätä taas samalla puolella yksi reikä väliin ja pujota nauha seuraavasta reiästä. Jatka näin, kunnes olet ylimmässä reiässä asti. Nauhoita toinen puoli nauhan jäljellä olevalla puolikkaalla samalla tavalla. Sido nauhat ylhäällä kiinni.

Ongelma: Mustuvat varpaankynnet

Käytä: Jos varpaankyntesi ovat usein mustana juoksulenkin jälkeen.

Tee näin: Aloita isovarvasta lähinnä olevasta reiästä ja vie nauha kengän läpän alla suoraan vastakkaisen puolen ylimpään reikään. Vedä 15–20 cm nauhaa reiästä läpi. Nauhoita sitten kaikki reiät toisen puolen nauhalla. Aloita lähinnä pikkuvarvasta olevasta reiästä ja vie nauha aina ensin ylös ristiin seuraavaan reikään ja sitten sen rinnakkaiseen reikään aina ylimpään reikään asti. Solmi rusetti.

Ongelma: Leveä päkiä

Käytä: Jos sinulla on levä päkiä, joka on merkittävästi kantapäätä leveämpi.

Tee näin: Tarvitset neljä lyhyttä kengännauhaa. Voit solmia nauhat mihin muotoon tahansa, mutta käytä kaksi lyhyttä nauhaa jalkaa kohden. Jaa reikärivistö kahtia ylä-alasuunnassa ja solmi alimmat reiät yhdellä nauhalla ja ylimmät toisella. Näin voit solmia kantapään nauhat päkiää kireämmälle.