Näin saat aikaa liikkumiseen

Töissä pitää kiirettä, perhearjen pyörittäminen imee loputtomasti aikaa ja joskus pitäisi ehtiä vielä nähdä ystäviäkin... mihin tässä yhtälössä muka vielä mahduttaisi säännöllisen liikunnan? Annamme vinkit siihen, miten treenin voi mahduttaa kiireiseenkin elämään.

Nainen juoksee lasten kanssa

30 minuutin reipas kävely kaksi kertaa viikossa kuluttaa 300 kilokaloria.

© iStock

Näin saat aikaa treenille

Meistä joka toisen arkipäivät ovat niin kiireisiä, että liikunnalle ei jää aikaa. Mutta oletko ihan varma, ettei kyse ole pikemminkin motivaation kuin ajan puutteesta? Eikö sinulla oikeasti ole aikaa, vai oletko vain hyvä keksimään tekosyitä?

Tapaus 1 - Perhe täyttää vapaa-aikasi

Ajanhallinnan ammattilaisen neuvot: päätä, että tahdot liikkua

 • Kokopäivätyön ja perhe-­elämän yhdistäminen on haastavaa, eikä omaa aikaa juuri jää. Siksi sinun on tietoisesti päätettävä, että tarvitset aikaa itsellesi – ja otettava sitä.
 • Delegoi kotitöitä. Sillä aikaa kun muu perhe siivoa lauantaina aamupäivällä, sinä pääset salille. Toisen kerran ehdit harrastamaan liikuntaa keskiviikkona, kun puoliso valmistaa iltaruoan. Lasten ei tarvitse olla kovin vanhoja auttaakseen kotitöissä, ja vaikka ensin tuntuu, että heistä on enemmän haittaa kuin hyötyä, pian heidän apunsa säästää sinulle monta minuuttia päivässä, ja senkin ajan voit käyttää tehokkaaseen kotikuntoiluun.
 • Tuplahyödynnä aikasi. Pyöräile paikasta A paikkaan B. Saat samalla liikuntaa. Lastenkärry pyörän perässä kehittää tehokkaasti reisiä ja pakaroita. Leiki lasten kanssa: ota jalkapallon potkiminen ja trampoliinilla pomppiminen liikunnan kannalta. Tee yhteisistä kävelyistä perheen traditio. Lähtekää kävelylle aina silloin kun on jotain tärkeää puhuttavaa tai suunniteltavaa.
 • Jos päätät, että maanantaina on sinun tanssituntisi, siitä tulee pian osa perheen aikataulua. Muista myös, että se on osa sinun omaa hyvinvointisuunnitelmaasi, niin et ehkä jää niin helposti kotisohvalle loikoilemaan muun perheen kanssa.

Tapaus 2 - Rakennat vaativaa uraa

Ajanhallinnan ammattilaisen neuvot: tee treenistä mukavaa ja välttämätöntä

 • Ensimmäiseksi sinun pitää olla ehdottoman rehellinen itsellesi. Haluatko oikeasti harrastaa liikuntaa? Onko kyse treenihalujen vai ajan puutteesta? Jos haluat treenata, sinun on tehtävä päätös – samalla lailla vastuullisesti kuin teet päätöksiä töissäkin – ja varattava aikaa liikunnalle.
 • Jos sinulla ei kerta kaikkiaan tämänhetkisen työtilanteesi takia ole aikaa treenata niin paljon kuin haluaisit, tee se selväksi itsellesi ja hyväksy tilanne. Päätä myös, milloin arvioit tilanteen uudelleen. Tee pari kertaa viikossa pitkä kävely­lenkki. Se on, paitsi hyvää liikuntaa myös tehokas tapa ladata akkuja.
 • Aloita HIIT-intervalli­harjoittelu. Lisää rauhallisen 30 minuutin treenin yhteyteen esimerkiksi lyhyitä pyrähdyksiä, joiden aikana treenaat täysillä. HIIT sopii juoksuun, pyöräilyyn ja painoharjoitteluun. Jotkin HIIT-ohjelmat kestävät vain neljä minuuttia – niihin kyllä löydät aikaa. Toki sinun on muistettava varata aikaa myös lämmittelyyn, jotta vältät loukkaantumiset.
 • Merkitse liikuntakerrat ­kalenteriisi – ihan niin kuin tärkeät kokouksetkin. Se auttaa sinua sitoutumaan treeniohjelmaasi ja samalla vältyt keskustelemasta itsesi kanssa siitä, mistä löytäisit aikaa liikunnalle.

Tapaus 3 - Haluat ehtiä tavata ystäviäsi

Ajanhallinnan ammattilaisen neuvot: ole sosiaalinen samalla kun treenaat

 • Poimi ystäviesi joukosta joku, joka myös haluaisi treenata, jolla sinun laillasi ei myöskään ole aikaa liikunnalle. Sovi hänen kanssaan, että tapaatte kaksi tai kolme kertaa viikossa, mieluiten sovittuina päivinä. Silloin treeneistä tulee molemmille rutiineja, joista ei tingitä.
 • Tapaa ystäviäsi liikunnan parissa. Menkää aluksi kävelylle yhdessä. Vähitellen, kun kunto nousee, voitte myös juosta ja jutella.
 • Kokeile erilaisia liikuntamuotoja yhdessä ystäviesi kanssa, niin löydät omimmat lajisi ja lahjakkuutesi. Joukkuelajit, kuten käsipallo, jalkapallo ja koripallo yhdistävät joukkueen jäseniä. Löydettyäsi oman lajisi huomaat pian saaneesi monta uutta ystävää.
 • Lataa puhelimeesi liikuntasovellus, jolla voit sekä seurata omaa kehitystäsi että jakaa treenitietojasi ystäviesi kanssa.

*Ajanhallinnan asiantuntija: T. Kolding*