Lankuta pidempään helpon niksin avulla

Tutkijat ovat havainneet, että lankussa voi pysyä pidempään yllättävän yksinkertaisella konstilla.

Naiset lankuttavat

Lankku on tehokas keskivartaloharjoite, joka kehittää staattista voimaa ja nostaa hien pintaan nopeasti. Raskas asento koettelee voimia, mutta tutkimuksen mukaan lankun kestoa voi itse asiassa pidentää pelkän ajatustyön voimalla.

Saskatchewanin yliopistossa tehtiin tutkimus, jossa vapaaehtoisten pilatesharrastajien joukko jaettiin kahteen ryhmään. Molemmille ryhmille annettiin tehtäväksi pitää lankkuasento mahdollisimman pitkään. Lyhyen tauon jälkeen ensimmäiselle ryhmälle kerrottiin, että vastaavassa tilanteessa 80 prosenttia aiemmasta ryhmästä oli pysynyt lankussa pidempään toisella kierroksella. Toista ryhmää ei valmisteltu tauon aikana mitenkään uuteen kierrokseen.

Itseluottamus kasvoi

Muutaman minuutin tauon jälkeen molemmat ryhmät tekivät lankkuharjoitteen uudelleen. Aiemman ryhmän tuloksista kuulleet osallistujat jaksoivat pitää lankkuasennon 5 prosenttia kauemmin kuin ensimmäisellä yrittämällä. Toisen ryhmän lankutusaika jäi sen sijaan 18 prosenttia huonommaksi kuin ensimmäisellä kierroksella. Tieto aiemman ryhmän parantuneesta suorituksesta lisäsi myös selvästi ensimmäisen ryhmän itseluottamusta, kun heitä pyydettiin arvioimaan omaa jaksamistaan tulevalla kierroksella.

Tutkimuksen mukaan toiset ihmiset voivat siis myös välillisesti motivoida liikkujaa parantamaan urheilusuoritustaan. Jos lankkuasennossa hikoillessa miettii tuttua huippulankuttajaa tai supertimmiä liikunnanohjaajaa, niin jaksaa kummasti sinnitellä lankussa tavallista pidempään. Jos muutkin pystyvät siihen, niin pystyn minäkin!